NBA slovarček: G kot GM

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

G

general manager (GM): športni direktor
Človek, ki skrbi za športni kader v franšizi
Biti hkrati športni direktor in glavni trener je skoraj nemogoča naloga, razen če si Gregg Popovich.

V slovenskem tisku ni povsem poenotenega izraza za funkcijo GM-a, ki jo praviloma poznajo vsi severnoameriški športi. V direktnem prevodu je GM seveda generalni menedžer.

“Na kratko, Rocketsi so se pred prihajajočo sezono znašli v hudo negotovem položaju, ki posebno hude glavobole povzroča njihovemu generalnemu menedžerju Darylu Moreyju. Danes se namreč začnejo pogajanja s prostimi igralci, Morey pa ne ve, kakšna bo Mingova napoved.” – Ekipa, 2009

Glede na naloge GM-a (sestava ekipe, strokovnega štaba ipd.) pa je bolj ustrezen prevod športni direktor, medtem ko je najprimerneši prevod za funkcijo President of Basketball Operations direktor kluba in ne:

“Na odgovorno funkcijo predsednika košarkarskih operacij je Bussova imenovala legendarnega Magica Johnsona, ki je za ekipo iz mesta angelov igral od leta 1979 do 1991” – Delo, 2017

Seveda pri vsem tem velja poudariti, da ne gre za položaje s strogo zamejenimi nalogami, zato se dolžnosti športnih direktorjev od kluba do kluba krepko razlikujejo. Praktično vsa moštva so opustila idejo o tem, da lahko ena oseba kompetentno opravlja obe vlogi. Edina izjema je legendarni Gregg ‘prije svega gospodin’ Popovich.