NBA slovarček: F kot franchise

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

F

franchise: franšiza
Športno moštvo, ki ni vezano na kraj. Tudi nadimek košarkarja Steva Francisa.
Franšiza se je preselila iz Seattla v Oklahomo.

SSKJ franšizo med drugim označuje za:

3. šport. žarg., v Severni Ameriki športno moštvo, ki tekmuje v okviru lige

A mogoče je celo bolje brati drugo razlago:

2. ekon. pogodba med dvema podjetjema o prodaji blaga in opravljanju storitev, ki novo podjetje zavezuje k uporabi zaščitnega znaka in upoštevanju zaščitenih pravic osnovnega podjetja

Za razliko od franšiz kot so McDonald’s ali Stabucks, ne more biti več Celticsov ali pa več Sunsov (tukaj ne štejemo Domžal), so pa športna moštva v Severni Ameriki lahko prenosljiva na podoben način kot so tržne znamke. Lastnik NBA ekipe lahko, ob pristanku vodstva lige, prosto preseli franšizo v nek drugi kraj. Razlogi za selitev so praviloma ekonomske narave, včasih pa so motivi tudi osebni. Praktično polovica NBA moštev se je vsaj enkrat preselila, nazadnje Grizliji (Vancouver -> Memphis) in Supersonics/Thunder (Seattle -> OKC). Pri selitvi Sonicsov je prišlo tudi do menjave imena in barv ekipe, vse kar je ostalo je licenca, ki jo dodeljuje NBA.

Model franšiz je pravilo v vseh ligah Severne Amerike, v Evropi, z redkimi izjemami (Googlaj MK Dons), tovrstnih praks ne poznamo. Ta model omogoča finančno vzdržnost, saj se ekipe lahko ‘resetirajo’ in poskusijo svojo srečo kje drugje, po drugi strani pa daje (pre)veliko moč lastnikom, ki lahko izsiljujejo mestne oblasti za subvencije ali nove objekte z grožnjo, da vedno lahko najdejo katerega župana, ki jim bo ustregel.