NBA slovarček: E kot euro step

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

E

euro step: dvokorak
Dvokorak pri katerem gre košarkar sprva v eno smer, nato pa v drugo
Giannis ima najboljši dvokorak v ligi.

Euro step je zgolj pretirano poimenovanje za dvokorak. Ta je lahko tak, da gresta oba koraka v isto smer, t. j. naprej, lahko pa levo, desno, naprej, nazaj. V slengu bo obstal naziv euro step [izg. jurostep] za dvokorak pri katerem gre košarkar s prvim korakom v eno smer, nato pa z drugim korakom spremeni smer.

V ligi NBA zasluge za uveljavitev euro stepa pripisujejo Šarūnasu Marčiulionisu, čeprav številna pričevanja iz dvoran in navadnih uličnih igrišč govorijo o tem, da je ta poteza bila že dolgo tega uveljavljena pod evropskimi obroči, najbolj razširjena pa naj bi bila ravno v Jugoslaviji.

Prek luže so sodniki dolgo časa piskali korake ob tovrstnih dvokorakih preden so dokončno sprejeli realnost, knjiga pravil, ki tudi formalno dovoljuje tovrsten gib, je bila sprejeta formalno šele leta 2009. V ligi NBA pač pisci pravil sledijo sodnikom in ne obratno.