NBA slovarček: E kot effective field goal percentage

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

E

effective field goal percentage: dejanski odstotek meta iz igre
Effective field goal percentage se ponavadi označuje s kratico eFG% in je prilagojena formula, ki v odstotek meta iz igre vračuna še razliko med metom za dve in metom za tri točke.
Joe Harris ima najvišji dejanski odstotek meta iz igre med branilci. Dejansko?

Pravzaprav je zelo preprosto. Formula je sledeča:

{\displaystyle eFG\%={\frac {FG+(0.5*3P)}{FGA}}}

FG = število zadetih metov iz igre
FGA = število metov iz igre
3P = število zadetih metov za tri

Ta enačba nima vpliva na tradicionalne centre, ki ne mečejo za tri. Tako je npr. Rudy Gobert prvi v ligi po FG% in eFG%. Odstotka se ujemata in znašata v obeh primerih 66,5 %. Drugače je za branilce. Prvak v metu za tri točke na letošnjem vikendu Vseh zvezd Joe Harris ima odstotek meta iz igre 49,3%, a ker je velik del njegovih poskusov izza črte, je dejanski odstotek meta iz igre 61,1%, kar ga uvršča na šesto mesto v ligi. Po tradicionalnem štetju je šele 41.

Kot vse bolj ugotavljajo košarkaški trenerji, je matematika na strani šuterjev. Trojka je pač 50% več vredna kot dvojka in dejanski odstotek meta iz igre to vračuna in s tem nagrajuje mojstre te prvine.