NBA slovarček: D kot draft

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

D

draft: nabor
Nabor je vsakoletni dogodek na katerem NBA moštva izbirajo nove igralce po zaporedju, ki ga določi predhodna loterija.
Letošnji nabor je najboljši nabor med zadnjimi desetimi nabori.

NBA, kot večina ostalih profesionalnih severnoameriških lig, vsako leto organizira nabor. Nanj se prijavijo mladi košarkarji iz ameriških univerz in preostalega sveta. Pred letom 2006 je bilo dovoljeno, da gre košarkar neposredno iz srednje šole v ligo NBA (npr. LeBron James l. 2003), od takrat pa se zahteva, da mora miniti eno leto od konca srednje šole preden lahko košarkar odide med profesionalce. S tem se je med največjimi talenti uveljavila praksa ‘one and done‘ kar pomeni, da se vpišejo na faks z namenom, da odigrajo zgolj eno sezono, preden se prijavijo na nabor. Nekateri se raje odločijo, da bodo leto med srednjo šolo in faksom igrali v tujini.

Nabor deluje po principu “slabši kot si, večje možnosti imaš za visok izbor”. Da ni vse tako preprosto poskrbi loterija, ki poteka vsako leto pred naborom. Moštva seveda to s pridom izkoriščajo in namerno izgubljajo tekme v upanju, da dobijo najboljšega možnega igralca. Vodilni možje lige sicer aktivno (in neuspešno) poskušajo omejiti to prakso, tako da imajo po novem najslabše tri ekipe 14% možnosti za prvi izbor, odstotki možnosti za ostale franšize pa so bolj enakomerno razporejene.

Nabor poteka v dveh krogih v katerih se izbere 60 košarkarjev. Višji izbor pa na žalost športnih direktorjev ne pomeni vedno boljši igralec. Za primer: Anthony Bennett je bil prvi izbor nabora leta 2013, pa ga sploh več ni v ligi. Na drugi strani pa je Isaiah Thomas, ki je bil izbran kot 60. in je bil eden boljših košarkarjev v ligi preden so ga načele poškodbe. Nekateri so si celo zgradili uspešne kariere, kljub temu, da niso bili sploh izbrani na naboru.