NBA slovarček: D kot downtown

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

D

from (way) downtown: z/s [vstavi osrednji mestni trg]
Met vsaj en meter izza črte za tri
Blažič s Prešerca!

Fraza “from downtown” pomeni vsaj met z znatne razdalje izza črte za tri, beseda “way” pa doda še kak meter. way = 1 meter, waay = 2 metra, waaay = 3 metre itd.

Downtown v ZDA označuje poslovno in kulturno središče mesta. Zaradi načrtne gradnje se mesta prek luže razlikujejo manj kot ta v Evropi, pa vendar je “center” najbližje temu, kar bi Američani razumeli za downtown. Ker pa v Sloveniji ni mesta brez osrednjega trga predlagamo uporabo le-teh kot označevalnikov centra v komentatorstvu, kar pa zahteva predhodno pripravo.

Ljubljana – Prešernov trg
Maribor – Glavni trg
Koper – Titov trg
Celje – Krekov trg
Novo mesto – Glavni trg

Vedno pa je na voljo tudi fraza “s parkinga” ali pa “iz slačilnice”.

Legendardni ameriški novinar Hunter S. Thompson je zasluge za popularizacijo fraze pripisal komentatorju Brentu Musburgerju (zasluge za kreacijo v 60-ih gredo sicer Johnnyju Mostu). O Musburgerju je Thompson brez dlake na jeziku zapisal:

Moja zamera do Brenta Musburgerja gori že več let, vse od 80-ih, ko je Brent pokrival finale lige NBA za CBS-TV, in sicer ima zveze z besedo “downtown”.
Takrat je Musburger spremenil jezik športa za vedno, ko je ignorantsko ponavljal to, da vsak košarkar, ki meče trojko z večje razdalje, šutira “from downtown”.
Še vedno slišim njegovo noro brbljanje v sanjah vsakič ko Michael Cooper ali Dennis Johnson zadaneta eno od tistih dolgih trojk. “From downtown!” se je drl. Takrat me je noro živciralo in še vedno me danes, ko kakšen tepec to izjavi. Fraza je bila hitro posvojena s strani cele generacije TV komentatorjev vsak večer preklete sezone. Postala je del leksikona in bo težko to popraviti. V telovadnicah po celotni Ameriki (celo v Grčiji in Koreji), kjerkoli se bo igrala košarka, bo vedno en glasen kreten rigal “From way downtown! Še ena trojka! A ni to odlična država, al kaj?”