NBA slovarček: C kot Clippers

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

C

Clippers: Kliperji
Tista druga NBA franšiza iz Los Angelesa
Kliperji ciljajo na naslov prvaka lige NBA.

Kliperji so od selitve v Los Angeles vedno veljali za manj priljubljeno od obeh mestnih NBA moštev, a po desetletju nadvlade nad Lakersi, je zdaj mogoče dokončno napočil čas, da prevzamejo primat na zahodni obali. Stavnice jim za prihajajočo sezono dajejo najboljše možnosti za osvojitev naslova in samo hiter pogled na plačilni seznam Kliperjev takoj da odgovor zakaj je temu tako.

Lastnik Steve Ballmer, ki je obogatel kot tesni sodelavec Billa Gatesa pri Microsoftu, je pred kratkim javno govoril o morebitni spremembi imena, barv ali logotipa ekipe, a zaenkrat ostajamo pri aktualnem nazivu.

klíper -ja m (ī)
navt., nekdaj zelo hitra trgovska jadrnica z več jambori: ob bregu je bil zasidran kliper

Prvotno ime franšize ustanoveljene leta 1970 je bilo Braves, domovali pa so v Buffalu v zvezni državi New York. Prvo desetletje je zaznamoval spor glede urnikov z lokalno univerzitetno moštvo, ki se je balo konkurence s strani NBA ekipe z zvezdnikom Bobom McAdoojem na čelu.

Zagato je lastnik John Y. Brown Jr. rešil tako, da je z lastnikom Boston Celtics Irvom Levinom preprosto zamenjal lastništvo franšiz. Slednjemu se je tako lahko izpolnila želja, da je v svojo južno Kalifornijo lahko pripeljal NBA moštvo, po selitvi v San Diego pa so se, v skladu z mornarsko kulturo kraja, preimenovali.

Naslednji lastnik je bil trgovec z nepremičninami Donald Sterling, ki pa je bil pred petimi leti prisiljen prodati moštvo, potem ko so v javnost pricurljali njegovi rasistični komentarji. Sterlingu, ki že pred tem ni užival slovesa dobrega človeka, je vendarle pripadla odškodnina za klub, ki ga je kupil 30 let prej za 12,5 milijonov ameriških dolarjev (28,4 milijonov, če vračunamo inflacijo. Leta 2014 je zanj Ballmer odštel 2 milijardi ameriških dolarjev.