NBA slovarček: C kot Celtics

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

C

Celtics: Kelti
NBA franšiza iz Bostona
Z Irvingom in Haywardom bodo Kelti prišli najmanj do konferenčnega finala.

Kelti so najtrofejnejša franšiza v zgodovini lige NBA. Naslov prvaka so osvojil kar 17-krat, nazadnje leta 2008. Za vrhunec keltske kulture se štejejo šestdeseta leta prejšnjega stoletja, sicer pa so kot ljudstvo bili najbolj razširjeni po stari celini okoli leta 275 pred našim štetjem, ko je plemena še vodil legendarni Red Auerbach. Kelti so prebivali tudi na območju današnje Slovenije, ostanki so vidni še danes na tribunah KK Krka, kjer je domača navijaška skupina ohranila ime Kelti.

Veliko vlogo pri poimenovanju ob ustanovitvi leta 1946 je imelo dejstvo, da je v Bostonu tradicionalno živelo veliko število irskih priseljencev in njihovih potomcev. Irska je skupaj z Walesom, in manjšimi deli Škotske in Francije, država, kjer se še uporabljajo keltski jeziki. Za razliko od Bostona pa košarka ni zelo priljubljena na Irskem – njihova moška reprezentanca je šele 106. od 165. držav na Fibini lestvici.