NBA slovarček: B kot Bulls

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

B

Bulls: Biki
NBA franšiza iz Chicaga
Biki so izboljšali najboljši dosežek sezone z drugo zaporedno zmago.

Ko pomislimo na Bike, nam vsem spomin seže v zlata devetdeseta, ko je na parketu kraljeval Michael Jordan s pomočjo fantastičnih soigralcev, kot so bili Dennis Rodman, Scottie Pippen, Toni Kukoč itd. Znamenita sezona 1995-96 z razmerjem zmag in porazov 72 proti 10 je bila rekordna vse do leta 2016, ko so še zmago več dosegli Golden State Warriors. A kaj ko so Bojevniki nato klonili v finalu, Bullsi pa so leta ’96 v končnici verno sledili geslu “72-10 don’t mean a thing without the ring”.

Nekoliko pozabljeno je prepričanje izpred desetih let, ko so bili Biki, ne Bojevniki, v očeh mnogih ljubiteljev košarke, moštvo prihodnosti. Ekipa sestavljena okoli eksplozivnega MVP-ja Derricka Rosa je leta 2011 prišla do konferenčnega finala, kjer pa niso bili konkurenčni LeBronovem Miamiju. Huda poškodba lokalnega heroja Rosa leto pozneje je najavila ekspresen zaton franšize, ki se le počasi pobira.

Franšiza je pred tremi leti slavila 50. rojstni dan, že od samega začetka pa ima praktično enako grafično podobo. Po pričevanjih prvega lastnika moštva Dicka Kleina je vedno želel dati ime, ki bi odražalo močno tradicijo mesnopredelovalne industrije v mestu in okolici. Med preostalimi kandidati za ime so bili bojda še Matadorji ali Toreadorji, a je lastnik na to dejal, da še nobena ekipa z več kot tremi zlogi, z izjemo Montreal Canadiens, ni bila uspešna.