NBA slovarček: B kot Bucks

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

B

Bucks: Jeleni
NBA franšiza iz Milwaukeeja
Odlični Giannis Antetokounmpo je popeljal Jelene vse do konferenčnega finala.

Jeleni imajo dom na severu ZDA že od leta 1968, pri izbiri imena pa je sodelovalo 40 tisoč navijačev. Milwaukee Bucks sicer ni bilo najbolj priljubljeno ime, več glasov je dobil predlog Milwaukee Robins (Robin = Ameriški drozg, ptica značilna za Winsconsin), a je se je strokovna komisija vendarle odločila za (belorepe) jelene, saj so te, kot je opisal eden od navijačev, “živahni, dobri skakalci, hitri in agilni”. Za ta opis je omenjeni navijač tudi prejel avtomobil. Resno.

Belorepega jelena, ki je vir inspiracije za to poimenovanje, lahko najdemo v obeh Amerikah, nam najbližje pa se pojavljajo na Češkem ali pa v Srbiji. Največji predstavniki vrste lahko tehtajo do 180 kilogramov, merijo pa do 220 centimetrov. Za primerjavo, prvi zvezdnik Bucksov Giannis Antetokounmpo meri 211 centimetrov, tehta pa 110 kilogramov.

Včasih se pri prevodih pojavi napaka, da Buckse označijo za “srnjake”, kar je očitno narobe sodeč po epskih rogovih na logotipih te franšize.

Srnjaki iz Milwaukeeja so v Clevelandu z 90:82 ugnali domače Konjenike, kar je njihova prva zmaga v Clevelandu po štirih letih in pomeni konec neprijetnega niza sedmih zaporednih porazov v tej sezoni. – STA, 1997

Ste opazili kako postajajo Jeleni z leti vse bolj jezni?