NBA slovarček: B kot Bobcats

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

B

Bobcats: Risi
Nekdanje ime Charlotte Hornetsov
Primož Brezec se je za Rise boril kot ris.

Najslabša ekipa vseh časov. V skrajšani sezoni 2011-12 so Charlotte Bobcatsi dosegli 7 (z besedo: sedem) zmag in 59 porazov. Desetletje obstoja Risov v Charlottu je redko komu ostalo v lepem spominu, saj so se v dveh najboljših sezonah uvrstili v končnico, a v obeh primerih ekspresno izpadli po štirih tekmah. Iz najbolj depresivne sezone 11-12, so še trije košarkarji aktivni v NBA-ju, in sicer takratni novinec Kemba Walker, D. J. Augustin in Bismack Biyombo. Verjetno več pozornosti kot bi si zaslužili, pa so imeli Risi v Sloveniji, saj je med letoma 2004 in 2007 tam dobre igre kazal Primož Brezec.

Brezec je bil eden od igralcev, ki so ga Bobcatsi izbrali na razširitvenem naboru leta 2004, ki je potekal dve leti potem, ko je lastnik Hornetsov s seboj odnesel moštvo v New Orleans. Ime Sršeni so dobili nazaj šele leta 2014. V vmesnem času so si morali izbrati novega, med 1250 predlogi pa je zmagal naziv Flight ali v prevodu (Po)Let, saj sta prav v Severni Karolini brata Wright prvič poletela. Lastnik Robert L. Johnson se je nato uprl volji ljudstva in se odločil za ime Bobcats, saj ga je letalsko ime preveč asociiralo na napade ameriškega letalstva, ki so v tistem času sejali smrt po Iraku.

Bobcat je ena od štirih vej risov. Poleg ameriškega risa (bobcat) poznamo še kanadskega, iberskega in evrazijskega risa, ki prebiva v slovenskih gozdovih.

Johnson je bil sploh prvi temnopolti večinski lastnik v ligi NBA, kjer temnopolti tvorijo veliko večino košarkarjev. Potem, ko se je leta 2010 odločil za prodajo je vajeti prevzel Michael Jordan in s tem postal prvi nekdanji igralec, ki je hkrati večinski lastnik ene od franšiz.