NBA slovarček: A kot assist

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

A

assist: asistenca
Podaja, ki neposredno vodi do koša soigralca
Luki Dončiću sta zmanjkali dve asistenci do trojnega dvojčka.

Po SSKJ-ju:

asisténca -e ž (ẹ̑)
strokovno sodelovanje, pomoč pri čem, zlasti pri pomembnih opravilih
podája -e ž (ȃ)
glagolnik od podati: namesto meta na koš se je odločil za podajo

Slovenski jezik uradno pozna v košarkaškem smislu zgolj termin podaja. To besedo za assist uporablja tudi KZS in velika večina medijev. A zakaj bi uporabljali besedo, ki pomeni dve stvari. Podaja je lahko navadna podaja med soigralcema ali pa podaja, t. j. tista podaja, ki vodi neposredno do koša. Pri besedi asistenca bo le težko prišlo do zmede; resda gre v vsaki košarkarski akciji za, kakor to opredeljuje SSKJ, strokovno sodelovanje, a dvoma o tem kaj beležimo v statistiki pač ne more biti.

Zanimivo, da se pri nogometu NZS in vsi mediji strinjajo, da je pač podaja za gol asistenca in ne samo podaja. Podaja je pač tisti navaden prenos žoge iz noge na nogo … zakaj bi torej bilo kaj drugače, ko gre za prenos iz rok v roke.

Liga NBA opredeljuje asistenco kot zadnjo podajo pred košem, a pod pogojem, da jo strelec prejme, ko se že giba proti obroču oziroma je tik pred metom. Pravilo štetja ni najbolj jasno zapisano, njegova implementacija v tekmah pa je še bolj svobodna. Uradni merilec statistike na tekmi je praviloma uslužbenec gostiteljev, zato naj vas ne preseneti, če ima ob koncu domači zvezdnik kakšno asistenco več kot ste jo sami našteli.

Absolutni rekorder po številu asistenc v karieri je legenda Utah Jazz John Stockton (15806), med aktivnimi košarkarji pa je največ asistenc zbral Chris Paul (9181).