NBA slovarček: A kot amnesty clause

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

A

amnesty clause: amnestij(sk)a (klavzula)
Posebna klavzula, ki je nekdaj omogočala moštvom, da se lažje znebijo dobro plačanih košarkarjev
Washington Wizardsi bi svojo amnestijsko klavzulo želeli porabiti na Johna Walla.

Amnestijska klavzula je bila prvič zapisana v kolektivno pogodbo leta 2005 in so jo ekipe lahko uporabile pred tisto sezono. Znova je veljala nato še v periodu med letoma 2011 in 2015. Ta klavzula je moštvom omogočala, da se odrečejo enemu igralcu v času veljavnosti kolektivne pogodbe (CBA) na leto, ki ni upravičil svoje plače, pri čemer je košarkar še prejel denar, ki mu ga je delodajalec dolgoval, a se ta znesek ni vračunal v salary cap, t. j. maksimalno dovoljeno vsoto, ki jo klub lahko nameni za plače v eni sezoni.

Leta ’05, ko ta klavzula ni vplivala na salary cap pač pa le na morebitni davek na luksuz (luxury tax), se jo je poslužilo nekaj več kot pol moštev, med letoma 2011 in 2015 pa še nekaj več kot to. Paradoksalno, čeprav je klavzula dobila neuradno ime Allan Houston rule, New York Knicksi le-te niso porabili na Houstona, saj se je ta vmes že sam upokojil, pač pa na Jeroma Williamsa. Zadnji igralec, ki je bil odslovljen s pomočjo te klavzule je bil Carlos Boozer, potem ko so se mu za sodelovanje zahvalili pri Bullsih, njegovo pogodbo pa so nato s popustom prevzeli Lakersi, kar je bilo tudi eno od določil klavzule zaradi česar so ekipe premislile dvakrat preden so jo uporabile.

Številni športni direktorji v NBA-ju nedvomno pogrešajo tovrstno klavzulo, s katero bi lahko zakrili svoje napačne odločitve. Aktualna kolektivna pogodba bo v veljavi še štiri sezone.