NBA načrtuje ustanovitev košarkarske lige v Indiji

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Potem, ko je Indija lahko uživala v prvih dveh obračunih NBA ekip na podcelini, je vodstvo lige očitno pripravljeno na naslednji kora: ustanovitev lastne košarkarske lige po vzoru Basketball Africa League, ki se bo pričela naslednje leto, v njej pa bo igralo 12 moštev iz celotne Afrike.

Par tekem v Mumbaju je dobilo močno medijsko podporo, indijski košarkarski navdušenci pa so lahko videli dve strelsko razpoloženi ekipi. Oba obračuna sta pripadla Pacersom, ki so vpisali kar 261 točk v dveh tekmah. Njihovi nasprotniki na prvih NBA India Games so bili Kralji iz Sacramenta, ki so prvo tekmo izslili podaljšek, v drugem dvoboju pa so bili nemočni in klonili s 24 točkami razlike.

Ekipi nista bili izbrani naključno; lastnik Sacramento Kingsov je ameriški milijarder indijskega rodu Vivek Ranadivé, deset dni v letu 2015 pa je za to moštvo igral tudi edini košarkar indijskega rodu Sim Bhullar. 226 centimetrov visoki center iz Toronta trenutno igra na Tajvanu, v svoji kratki NBA karieri pa je dal en sam koš. O izboru Indiane za pot v Mumbaj lahko sicer samo ugibamo, a težko verjamemo, da ime zvezne države ni igralo vloge pri tem …

V Indiji je kriket daleč najbolj popularen šport, med 1,3 milijarde ljudi pa je registriranih samo 4000 tisoč košarkarjev in košarkaric. Liga NBA je leta 2017 odprla že košarkarsko akademijo v New Delhiju, kljub temu pa bo minilo še veliko let preden postane košarka šport množic v drugi najštevilčnejši državi na svetu.

Satnam Singh, ki so ga na naboru leta 2015 izbrali Dallas Mavericksi, tako zaenkrat ostaja edini v Indiji rojeni igralec, ki se je zares približal igranju v najmočnejši ligi na svetu. Na naslednjega bomo verjetno morali počakati še nekaj let …