Napoved velikega finala: “Vsi v ekipi delajo za Gasola”

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Kolumna
.

Naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki ob torkih za Košarka.si pripravlja kolumne s tematiko ABA lige, je tokrat zbral misli pred jutrišnjim velikim finalom. Nekaj več možnosti pripisuje Špance, ki so po mnenju mnogih favoriti tega obračuna, a Stef vseeno opozarja, da se Litovci požvižgajo na to kdo je favorit na njihovih obračunih.

Prišli smo skoraj do konca letošnjega Eurobaskta. Čas je za smetano na torti oziroma za veliki finale na gracioznem stadionu v Lilleu. V polfinalnih obračunih smo videli poraza favoritov, ekip, ki do polfinala nista okusili grenkobe poraza. Španija in Litva sta zasluženo nadigrali Francijo in Srbijo. Enostavno sta ekipi igrali pametneje, uspeli skriti svoje pomanjkljivosti ter izkoristiti slabosti nasprotnika in zato se bosta jutri pomerili v velikem finalu.

GasollllllGledali bomo ponovitev finala iz Eurobasketa 2003 na Švedskem, v katerem so s 93-84 slavili Litovci. Tistega leta se je zadnjič zgodilo, da je neka ekipa na vrh Evrope prišla brez poraza. Takrat je bilo zares izjemen užitek gledati ekipo Litve, ki je igrala košarko z veliko tekanja, odličnih metov in vrhunskih podaj. Pravo nasprotje od tega kar gledamo na letošnjem prvenstvu, kar pa ne čudi, saj v ekipi ni niti enega košarkarja iz tedanje ekipe. To je seveda normalno, saj je od takrat minilo 12 let, ni pa normalno, da je najboljši igralec Španije iz tistega prvenstva še vedno v ekipi Furije in je še vedno njen najboljši igralec. Veliki Pau Gasol je v tistem finalu dosegel 36 točk in dodal še 12 skokov. No iz tistega finala je v ekipi letos tudi Felipe Reyes, a je bila njegova vloga takrat dosti manjša.

Kar se tiče jutrišnjega finala, bo to verjetno tekma, v kateri bomo ljubitelji košarke težko uživali. Obe ekipi igrata z izredno majhno rotacijo in so zato v zaključku turnirja verjetno že povsem iztrošeni. Španci bodo sicer imeli dan počitka več in prav to zna biti velika prednost.

Kalientis»Kalentis je popolnoma iztrošen in brez energije. Vprašanje je, če bo za finale 100% pripravljen«, je po včerajšnji tekmi povedal selektor Kazaluskas.

Prav zaradi pomanjkanja svežine v rokah in nogah košarkarjev Litve, bodo imeli ti največ možnosti v počasni igri z veliko kontakta. Pričakujemo lahko preslikavo včerajšnje tekme proti Srbiji.

Kazlauskas je napad proti Srbiji prilagodil slabi obrabni igri Teodosića. Zahteval je izolacijo za košarkarje, ki jih pokrival Teo in v tem primeru je najbolj izstopal Seibutis. Proti Španiji bodo Litovci to težko ponovili, saj so Španci tekmo prvenstva nivo obrambe močno dvignili. Prvo ime obrambnih nalog je zagotovo Llull, ki je s svojim nizkim težiščem in hitrimi nogami popolnoma onesposobil tako Spanoulisa, kot tudi Parkerja. Če smo že omenili izmučenega Kalnietisa, smo lahko prepričani, da bodo imeli Litovci veliko težav pri povezovanju akcij v napadu.

ScarioloDruga stvar, ki govori v korist Španije je ta, da vsi v ekipi delajo za Gasola. Vse teži k temu, da ima Gasol kar najmanj dela v obrambi in tako ostane dovolj svež za napadalne akcije in se izogne nabiranju osebnih napakam. Po letih, opravičenega, kritiziranja Scariola se zdi, da je Italijan na klopi Španije letos začel vleči dobre poteze. Španija iz tekme v tekmo igra bolje in točno se ve, kdo ima kakšno vlogo.

Obe kipi sta bili več ali manj odpisani pred začetkom prvenstva. Pri Špancih manjkajo Navarro, Gasol mlajši, Rubio, Calderon, Abrnies in Ibaka, po drugi strani pa so Litovci prišli na prvenstvo z na papirju na preveč občudovanja vredno ekipo. Kljub temu je legendarni litovski košarkar Jasikevicus pred prvenstvom dejal: »Nevem s kakšno ekipo bomo prišli na Eurobasket, a zagotovo bo to mlada ekipa. Kljub temu me ne skrbi,  saj vem da bomo dobri. Vedno smo dobri«. Odkar so se odcepili od Rusiji, Litvanci niso izpustili niti enih Olimpijskih iger. Priznam, da tudi sam nisem verjel, da se ta litvanska ekipa lahko prebije do finala. Pričakoval sem, da se bodo zahvaljujoč nekoliko lažjemu žrebu uvrstili v četrtfinale, morda do polfinala, a nikakor ne do finala. Ne pričakujem, da bodo uspeli nadigrati Špance, a demantiranje košarkarske javnosti jim gre odlično od rok.

Priznati moramo, da je zadnje desetletje, kar se tiče evropske in svetovne košarke, pripadlo Španiji. Zadnja leta dosegajo vrhunske rezultate in letošnje leto to samo potrjuje. Morda jih javnost ne mara preveč, a zagotovo so vrhunska ekipa. Če bodo slavili tudi letos, bo to Gasola zagotovo izstrelilo med nesmrtne, kar si ta košarkar zagotovo tudi zasluži.

Kakorkoli, to bo zagotovo zelo napet obračun. Težko bi katerakoli ekipa premagala takšno Litvo za več kot deset točk razlike, a vseeno se zdi, da so Španci tokrat favoriti. Vendar pa, ali mislite, da Litovce zanima kdo je favorit na njihovih obračunih? Ne bi rekel…