Najprej z reprezentanco na SP na Madžarsko, potem po izkušnje v Evroligo

Rubrika: Ženska košarka

Slovenska ženska košarka že vrsto let opozarja nase in beleži izjemne dosežke v mednarodni konkurenci. Nov mejnik pa postavlja danes 16-letna izjemno nadarjena igralka Ajša Sivka, ki je postala nova članica evroligaške ekipe Beretta Famila Schio. Velik up evropske košarke se seli v ekipo, ki jo od lani junija vodi slovenski selektor 53-letni Grk Georgios Dikaioulakos, vest o selitvi je potrdil igralkin zastopnik Ado Fazlić.

„Selitev v Schio mi pomeni velik izziv, saj je to klub na zelo visokem nivoju in menim, da sem dobila enkratno priložnost, katero bom poskušala čim boljše izkoristiti,“ ob selitvi v Italijo pove Ajša. „V Italiji so me prepričali s srčnostjo in povezanostjo vseh v klubu ter s programom, v katerega bom vključena,“ pa Ajša o razlogih, da se je odločila za odhod v Italijo.

Ekipo vodi slovenski selektor, ki Ajšo pozna. In je bil tudi dodaten jeziček na tehtnici, da se je preselila v Italijo. „To se mi zdi zelo pomembno, saj pozna moje šibke točke in ve, na čem moram še delati, da bom še bolj uspešna. Trener od mene pričakuje maksimalen pristop in si želi mojega napredovanja. S trdim delom se bom trudila čim več prispevati k ekipi, seveda pa je to šele začetek in grem korak za korakom,“ nadaljuje Ajša, ki pove, da se bo ekipi pridružila v 2. polovici avgusta.

„Upam, da jim bom prirasla k srcu in obljubim, da bom na vsakem treningu in tekmi dala vse od sebe,“ pa je sporočilo, ki ga Ajša namenja navijačem italijanskega evroligaša.

Pred tem pa potuje Ajša z reprezentanco do 17 let na svetovno prvenstvo na Madžarsko.
„S puncami smo na poti v Debrecen, kjer bo potekalo SP U17. Tja gremo z željo po čim boljših nastopih in pridobitvijo čim večih izkušenj in lepih trenutkov na igrišču in izven njega,“ pove naša sogovornica. „Košarko sem začela trenirati v domačem kraju, v Slovenskih Konjicah. Sprva sem obiskovala košarkarsko šolo Miki šport, ter z atijem hodila veliko krat na igrišče v park. Nato sem se v 4. razredu priključila Ženskemu košarkarskemu klubu Konjice. Tam sem bila vse do sezone 2020/21. Lanska sezona je bila zame velika prelomnica, saj sem prvič odšla v tujino. Povabljena sem bila na akademijo Tonya Parkerja v Lyonu, kjer sem ostala eno sezono,“ Ajša o svoji športni poti.

Kako pa je bilo v Lyonu, kjer deluje akademija Tonyja Parkerja, jo še vprašamo.
„Imela sem dva treninga na dan, dopoldan individualnega in popoldan kolektivnega. Trenirala sem z ekipo U20. Tony je veliko potoval, občasno se je oglasil na akademiji, kjer je spremljal trening in se pogovarjal z nami,“ še pove Ajša, ki je letos končala 2. letnik v I. gimnaziji v Celju na športnem oddelku.