Na tekmo sezone brez Sanona, v ekipi spet Begić in Miljenović

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Petrol Olimpije so v nedeljo zvečer odpotovali v Beograd, kjer jih v danes, ponedeljek, ob 18.00 čaka obračun 20. kola Lige ABA z FMP-jem.

Ljubljanski košarkarji bodo v Ligi ABA na parket stopili prvič po 11. februarju in zanesljivi zmagi nad Igokeo v Areni Stožice (92:69), v regionalnem tekmovanju pa bo moštvo prvič vodil novi glavni trener Jure Zdovc. Obrise novega sistema igre Petrol Olimpije pod Zdovčevim vodstvom smo že lahko videli v sredo, ko so Zmaji na uvodni tekmi Lige Nova KBM za prvaka s 70:65 ugnali novomeško Krko, 65 prejetih točk pa je pomenilo izenačen drugi najboljši dosežek obrambe moštva iz slovenske prestolnice v tej sezoni.

Brez kvarteta

V Beograd je moštvo odpotovalo brez Issufa Sanona, Marka Simonovića, Erjona Kastratija in Jana Rebca. Moštvu se je, po tem, ko je zaradi bolezni izpustil tekmo s Krko, pridružil Mirza Begić, na položaju organizatorja igre pa bo ekipo vodil Nenad Miljenović.

Ob dejstvu, da sta v petek na uvodnih tekmah 20. kola Lige ABA Igokea in Krka zabeležili zmago, Zmaji v Beogradu nujno potrebujejo uspeh, če se želijo znova oddaljiti z dna lestvice regionalnega tekmovanja.

Brez Apića in Rebca

Ljubljančane v srbski prestolnici čaka oslabljeni FMP, ki je v zadnjem mesecu dni ostal brez dveh najboljših košarkarjev v tej sezoni. Dragan Apić, ki je v povprečju dosegal 21,3 točke, 7,2 skoka in 1,8 podaje na tekmo in bil z valorizacijskim indeksom 29,5 celo najbolj učinkovit košarkar Lige ABA, je odšel v ruski Lokomotiv Kuban, slovenski reprezentant Matic Rebec (11,8 točke, 5,8 podaje in 3,0 skoke na tekmo) pa je med reprezentančnim premorom okrepil Gipuzkoo iz španskega San Sebastiana.

Najbolj učinkovit košarkar FMP-ja, ki je do 20. kola zbral osem zmag in 11 porazov, v obračun s Petrol Olimpijo pa vstopa z dvema zmagama na zadnjih treh tekmah, je tako Stefan Pot, ki v povprečju beleži 12,6 točke, 5,2 podaji in 4,5 skoka na tekmo (valorizacijski indeks 15,9), na zadnjih dveh tekmah pa je skupaj dosegel kar 51 točk (povprečje 25,5), zbral pa še 13 skokov (6,5) in podelil 16 podaj (8,0).

Obračun z FMP-jem bo prvi izmed treh izjemno pomembnih dvobojev na regionalni sceni, ki so pred Zmaji v naslednjih 13 dneh. V nedeljo, 10. marca, v Ljubljano prihaja zagrebška Cedevita, teden dni kasneje pa se bodo košarkarji Petrol Olimpije v zadnjem kolu rednega dela v Novem mestu pomerili še s Krko.

Jure Zdovc, glavni trener Petrol Olimpije:
»Na tekmi z FMP-jem enostavno moramo zabeležiti zmago, druge opcije ni. Še vedno mislim, da je pred nami veliko dela, ampak fantje so že bolj samozavestni, kot takrat, ko sem prevzel vodenje ekipe. Toda takoj, ko se le malenkost zadovoljiš, se to hitro vrne z udarcem po glavi. Skušali bomo ponoviti igro v obrambi, ki smo jo prikazali na sredinem dvoboju z novomeško Krko, ki je minuto do konca tekme dosegla le 55 točk, to pa pomeni, da lahko fantje obrambo igrajo na zelo visoki ravni, če to želijo. Dejstvo pa je, da FMP igra drugačno košarko, kot Krka, saj ima več atletskih igralcev.«

Luka Šamanić, igralec Petrol Olimpije:
»Pred nami je zelo težka preizkušnja. FMP je v tej sezoni prikazal kar nekaj zelo dobrih predstav, nenazadnje je bil v zadnjem kolu Lige ABA zelo blizu presenečenju proti Cedeviti. Borili se bomo do zadnjega, da zabeležimo novo zmago, ki bi nas pripeljala korak bliže obstanku v ligi.«

Liga ABA, 20. krog, 4.3.
FMP – Petrol Olimpija (18.00)