Na krilih Prepeliča in Tobeyja, v ključnih trenutkih trojki Stergarja

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je z odliko opravila uvodni cikel kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2025. Četrtkovi zmagi nad Ukrajino je dodala še zmago nad Izraelom. V koprski Bonifiki je bilo 88:79.

Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića so z dvema zmagama že v prvem kvalifikacijskem ciklu naredili velik korak proti EuroBasketu 2025. Na evropsko prvenstvo bo namreč napredovalo 24 od 32 sodelujočih reprezentanc oziroma po tri najboljše v posamezni skupini, razen iz skupin kjer igrajo gostiteljice prvenstva Latvija, Ciper, Finska in Poljska, ki so na prvenstvo neposredno že uvrščene. V teh skupinah (skupine C, E, G in H) si bosta poleg gostiteljic napredovanje zagotovili še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2025

Aleksej Nikolić žal tudi na tekmi proti Izraelu ni mogel pomagati soigralcem, tako da selektor Sekulić ni menjal dvanajsterice košarkarjev, prav tako ni spreminjal začetne peterke. Tekmo so začeli Žiga Samar, Jaka Blažič, Miha Lapornik, Bine Prepelič in Mike Tobey.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Prva četrtina pa se znova ni izšla po željah Slovencev. Resda so s košem Tobeya povedli z 2:0, a v nadaljevanju niso mogli in znali zadeti. Izraelski košarkarji so bili na drugi strani veliko bolj razpoloženi in prednost višali iz napada v napad. Pri zaostanku 2:10 je selektor Sekulić zahteval minuto odmora, po slabih sedmih minutah pa že zamenjal celotno prvo peterko. Tudi to ni pomagalo in gostje so hitro vodili z 2:16. Ob izteku prve četrtine je semafor kazal izid 8:20.

Ko je Slovencem voda že pošteno tekla v grlo, sta voz #mojtim potegnila Leon Stergar in Žiga Dimec. Prvi z dvema trojkama, drugi je dvakrat s košem izsilil še osebno napako. In ko je začel zadevati še kapetan Klemen Prepelič je v izjemnem košarkarskem vzdušju v dvorani Bonifika vendarle prišlo do olajšanja. Slovenija je štiri minute do konca povedla 34:33, po ukradeni žogi in protinapadu Hrovata pa 40:35. Ob polčasu je bilo 40:37.

Po prihodu iz slačilnice so Slovenci nadaljevali tam, kjer so ob izteku polčasa končali. Še bolj zavzeta igra v obrambi ter Blažič, Hrovat in Prepelič v napadu so poskrbeli, da je #mojtim povedel 57:44. Pred zadnjimi desetimi minutami pa je prednost znašala dvanajst točk (65:53).

 

Z rutinirano igro v zadnjem delu tekme so Slovenci v odličnem navijaškem vzdušju prišli do druge kvalifikacijske zmage (88:79). Prvi strelec Slovenije je bil znova kapetan Klemen Prepelič. Ukrajini je nasul 30 točk in izenačil svoj strelski rekord v reprezentanci, proti Izraelu pa se je izkazal s 21 točkami (trojke 6:12, 7 podaj). Sledila sta mu Mike Tobey z 20 točkami (met 8:14, 12 skokov) in Gregor Hrovat s 16.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025 se bodo odvile še v dveh kvalifikacijskih ciklih. V drugem se bo Slovenija dvakrat pomerila s Portugalsko, in sicer v gosteh 22. novembra ter doma 25. novembra 2024. V zadnjem kvalifikacijskem ciklu pa bo #mojtim dvakrat gostoval. 20. februarja 2025 se bo pomeril z Ukrajino in 23. februarja z Izraelom.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2025

42. izvedba EuroBasketa bo na sporedu med 27. avgustom in 14. septembrom 2025. Skupinski del bodo gostili Ciper (Limassol), Poljska (Katovice), Finska (Tampere) in Latvija (Riga), kjer se bo odvil tudi sklepni del prvenstva.