Na krilih navijačev in z noro trojko do tolažilne zmage

s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Slovenije se sicer niso uvrstili na svetovno prvenstvo, ki bo letos septembra na Kitajskem, kvalifikacije pa so končali z lepo in dramatično zmago. V Stožicah so po podaljšku premagali Ukrajino s 85:84.

Kvalifikacije za SP 2019, drugi del, 6. krog, 25.2.
SLOVENIJA – Ukrajina 85:84 (17:20, 13:21, 18:17, 28:18, 9:8)
Strelci za Slovenijo: Rebec 10 (9, skokov, 6 podaj), Rupnik 2, Murić 16 (10 skokov), Mesiček 2, Šantelj, Kosi 12 (7 skokov), Hrovat 11, Špan 15, Škedelj 3, Dragić 14 (6 skokov, 5 podaj).

Slovenija je v dvanajstih tekmah dosegla tri zmage. V uvodnem krogu je premagala Belorusijo, nato je bila v tretjem nastopu v Podgorici boljša od Črne gore, niz osmih porazov, ki je trajal več kot leto dni, pa je prekinila zahvaljujoč trojki Zorana Dragića v zadnji sekundi rednega dela, predvsem pa s požrtvovalno in borbeno predstavo v zadnji četrtini ter podaljšku.

Izbranci selektorja Rada Trifunovića so v zadnjih dvanajstih minutah nadoknadili šestnajst točk minusa. Od zaostanka 42:58 so se z delnim izidom 19:2 v 37. minuti prebili v vodstvo z 61:60.

Natančno je zadeval Jan Špan, ki je vseh svojih 15 točk dosegel v zadnji četrtini oziroma podaljšku, po nekoliko slabših uvodnih 25 minutah pa so se prebudili tudi ostali slovenski igralci – Edo Murić, Gregor Hrovat, Jan Kosi, Matic Rebec, predvsem pa Zoran Dragić, ki je v ekipo vnesel energijo in željo po zmagi.

Vseeno se je Ukrajina znova prebila v vodstvo – minuto pred koncem je imela 73:67, osem sekund pred iztekom rednega časa pa 75:71. Rebec je znižal s polaganjem, isti igralec pa je imel štiri sekunde pred koncem pri zaostanku treh točk dva prosta meta.

Ker je Rebec prvega zgrešil, je drugega namerno vrgel mimo, žoga pa se je na srečo Slovenije od ukrajinskega igralca odbila izven igrišča. Na semaforju je ostalo še 1,9 sekunde, žogo je dobil Zoran Dragić in na veselje vseh v dvorani zadel trojko za podaljšek.

Tudi v dodatnih minutah so bili gostje bližje zmagi, vendar je Slovenija s fanatično borbenostjo znova nadoknadila zaostanek 80:84 in se po koših Murića in Špana veselila težko prigarane zmage.

Šest igralcev Slovenije je imelo dvomestno število točk. Kapetan Edo Murić je končal z dvojnim dvojčkom – 16 točk, 10 skokov (5 + 5), Jan Špan, ki je šele drugič nastopil v reprezentanci, je zbral 15 točk, Zoran Dragić je dosegel 14 točk (6 skokov, 5 podaj), dvanajst jih je prispeval Jan Kosi (7 skokov), enajst Gregor Hrovat, deset pa Matic Rebec (9 skokov, 6 podaj).