Na Grgićevem seznamu za grški ”mehurček” 13 košarkaric

Rubrika: Ženska košarka

Selektor ženske članske reprezentance Damir Grgić je razkril seznam reprezentančnih kandidatk za drugi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021. Na njem je trenutno 13 košarkaric. Zaradi poškodbe oziroma bolezni bosta odsotni Zala Friškovec in Tina Trebec. Slovenke se bodo v grškem ”mehurčku” 12. novembra pomerile z Islandijo in 14. novembra z Grčijo.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2021, SKUPINA A
2. KVALIFIKACIJSKI CIKEL – GRČIJA (KRETA, HERAKLION)

3. kolo – četrtek, 12. november 2020, ob 16. uri po slovenskem času
ISLANDIJA : SLOVENIJA
4. kolo – sobota, 14. november 2020, ob 19. uri po slovenskem času
GRČIJA : SLOVENIJA

Na  reprezentančnem seznamu za drugi cikel kvalifikacij za ženski EuroBasket 2021 so NIKA BARIČ (Birevim Elezig, Turčija), TINA CVIJANOVIČ (Delser LSB Videm, Italija), MERISA DAUTOVIĆ (ŽKD Maribor), LEA DEBELJAK (ŽKK Cinkarna Celje), SHANTE MARIE EVANS (Artego Bydgoszcz, Pojska), TEJA GORŠIČ (Hannover, Nemčija), TINA JAKOVINA (Kangoeroes Mechelen, Belgija), ALEKSANDRA KROŠELJ (Kangoeroes Mechelen, Belgija), EVA LISEC (Roche Vendee Basket, Francija), TEJA OBLAK (USK Praga, Češka), ANNAMARIA PREZELJ (brez kluba), EVA RUPNIK (Rheinland Lions Köln, Nemčija) in MARUŠA SENIČAR (ŽKK Cinkarna Celje).

:: PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE V KVALIFIKACIJAH ZA EP 2021

Selektor izbrane vrste Damir Grgić tudi v drugem ciklu kvalifikacij ne bo mogel računati na kompletno zasedbo. Lanskega novembra sta zaradi poškodbe uvodni tekmi izpustili Eva Lisec in Shante Evans, tokratni cikel pa bosta odsotni Zala Friškovec in Tina Trebec. Friškovčeva si je, po odlični krstni sezoni na Madžarskem in prestopu v KSC Szekszárd, na uvodni tekmi sezone na žalost zlomila palec na desni roki ter šele pred dnevi snela opornico, nova smola pa je zopet doletela Trebčevo. V njeni klubski ekipi se je namreč razširil koronavirus, kateremu se žal ni izognila in je tako po super uvodu v novo sezono primorana prisilno počivati.

Slovenke so po dveh odigranih tekmah ter zmagah nad Grčijo in Bolgarijo trenutno vodilna reprezentanca skupine A. V ”mehurčku” na grški Kreti jih 12. novembra čaka obračun z Islandijo, 14. novembra pa še derbi z domačo Grčijo.  Glede na Fibin varnostni protokol COVID-19 se morajo vse sodelujoče reprezentance v ”mehurčku” na Kreti zbrati že prvi dan kvalifikacijskega cikla. Igralke morajo na prizorišče pripotovati neposredno iz klubske sredine, saj bo s tem zmanjšajo zdravstveno tveganje dodatnih potovanj. Vrata ”mehurčka” odpirata dva negativna izvida testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19) v obdobju zadnjih desetih dni, s tem da drugi ne sme biti starejši od 72 ur. Del slovenske reprezentance se bo v Heraklion konec tedna odpravil prek Münchna, dekleta pa bodo tako prvi trening opravila šele na samem prizorišču.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Pred nami je težko pričakovani nov reprezentančni izziv. Tokrat v nekoliko drugačnih okoliščinah, ki bodo za vse reprezentance nekaj novega. Nekaj deklet se je v zadnjih tednih soočalo s takšnimi in drugačnimi težavami in na žalost tudi v tem ciklu ne bomo zaigrali kompletni. A verjamem, da bodo odsotnost Zale Friškovec in Tine Trebec ostale soigralke uspešno nadomestile. Prvo tretjino kvalifikacij smo opravili z odliko in vsi si želimo, da nadaljujemo v enakem stilu. Zavedamo se, da imamo lepo priložnost, da naredimo še en korak proti tretji zaporedni uvrstitvi na evropsko prvenstvo in s takšnim razmišljanjem se bomo podali na parket. Glede na to, da se bomo v polni zasedbi zbrali šele na Kreti pa seveda upam, da bodo igralke prispele zdrave in nam bo zdravje služilo.”

Kako na evropsko prvenstvo?

V kvalifikacije za nastop na ženskem EuroBasketu 2021 se je podalo 33 reprezentanc, ki se potegujejo za 14 mest, ki vodijo na prvenstvo v Francijo in Španijo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Šest skupin je sestavljeno s po štirimi ekipami, tri skupine pa tvorijo po tri reprezentance. Rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v skupini se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.