Na Finskem potrditi 2. preboj na eurobasket!

s kategorijo
Novice
.

Slovenska ženska članska izbrana vrsta se je danes zbrala v Laškem ter z uvodnim treningom v dvorani Tri Lilije začela s pripravami na zadnji dve tekmi kvalifikacij za EP, ki bo junija in julija 2019 potekalo v Srbiji in Latviji. Slovenke v soboto čaka obračun s Finsko, štiri dni kasneje pa s Francijo še derbi skupine E.

Tretji kvalifikacijski cikel:

5. krog, 17.11.
Finska – Slovenija (17.30)

6. krog, 21.11.
Francija – Slovenija (20.45)Selektor Damir Grgić je za tokratna obračuna na priprave povabil dvanajst košarkaric. Med dvanajsterico je enajst takšnih, ki že ima izkušnje z nastopanjem v članskem reprezentančnem dresu ter novinka Lea Debeljak. Z ekipo po posebnem programu vadi tudi Tina Trebec, ki okreva po poškodbi hrbta. Košarkarice so v Laško pripotovale s popotnico dobrih predstav v klubskih sredinah in odlično razpoložene. Že na prvem treningu je bila opazna velika želja ter prepričanje, da se bodo veselile druge zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo.Dosedanji potek kvalifikacij so Grgićeve izbranke opravile brez napak in zasluženo zasedajo prvo mesto na lestvici svoje skupine. Dvakrat so ugnale Romunke (80:59 in 78:70), pred domačimi navijači visoko premagale Finke (97:57) in z najboljšo predstavo v kvalifikacijah tudi favorizirane Francozinje (68:62). Slovenke bodo priprave opravile v Laškem, pred odhodom na Finsko in v Francijo pa se bodo v pripravljalni tekmi, ki bo zaprta za javnost pomerile s Švedinjami.
V kvalifikacijah za nastop na EP nastopa 32 reprezentanc, ki se poteguje za 14 mest, ki vodijo na evropsko prvenstvo. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Latvija in Srbija. Nastop na EP v Latviji in Srbiji si bodo zagotovile zmagovalke vseh osmih skupin ter šest najboljših drugouvrščenih ekip.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Ko se zbere reprezentanca, so občutki vedno lepi. Mislim, da nas vsakič krasi res izjemno vzdušje in je vzpostavljen kult te mlade reprezentance, kar me res zelo veseli. V tem tednu nas čaka nekaj treningov ter pripravljalna tekma z reprezentanco Švedske, ki nam bo prišla zelo prav. Smo pa trenutno vsi skupaj maksimalno osredotočeni na tekmo s Finsko in o Franciji še ne razmišljamo. S peto zaporedno zmago želimo namreč potrditi odhod na evropsko prvenstvo.”

Nika Barič, kapetanka slovenske ženske članske reprezentance:
“Super se je vrniti nazaj v reprezentanco. Dekleta so v prejšnjem ciklu z dvema zmagama naredila izjemen posel, ki ga moramo sedaj le še dokončati. Sama sem na priprave zato prišla še toliko bolj motivirana. Že večkrat smo dokazale, da najboljše igre kažemo takrat, ko odigramo dokaj sproščeno. Upam, da bomo to na parketu pokazale tudi tokrat in odigrale dve dobri tekmi..”

Lea Debeljak, novinka v dresu slovenske ženske članske reprezentance:
“Vabila v člansko izbrano vrsto sem bila zelo vesela. Vsekakor gre za poplačilo vloženega truda na klubskih treningih in tekmah. Svoje soigralke bom vzpodbujala na vsakem koraku, v kolikor pa bom seveda dobila priložnost za igro, bom le to skušala maksimalno izkoristiti.”