Motivirana Slovenija začenja proti Turčiji

Rubrika: Ženska košarka

Ženska članska reprezentanca bo v četrtek v Strasbourgu odigrala svojo prvo tekmo na letošnjem evropskem prvenstvu. #rakete se bodo za uvod ob 18. uri v Rhenus Sport areni pomerile s Turčijo. Varovanke Damirja Grgića bodo tretjič zapored igrala na prvenstvu stare celine.

Evropsko prvenstvo, skupina C:
1. kolo, četrtek, 17. junij 2021
ob 18.00: SLOVENIJA – TURČIJA

Slovenske košarkarice le še dan loči od prve tekme na EuroBasketu. #rakete se bodo na prvi tekmi v četrtek ob 18. uri pomerile s Turčijo. Ekipi sta se do zdaj med seboj pomerili osemkrat, obe reprezentanci pa sta zabeležili po štiri zmage. Zadnje medsebojno srečanje se je odvilo na prejšnjem evropskem prvenstvuv Nišu, kjer je slovenska izbrana vrsta slavila z 62:55. Turčija je sicer na Fibini lestvici najboljših reprezentanc sveta na visokem sedmem mestu, #rakete so 30.

Varovanke Damirja Grgića v prvem delu tekmovanja v petek ob 15. uri čaka še obračun z Belgijo, v nedeljo ob 12. uri pa se bodo #rakete pomerile še z Bosno in Hercegovino. Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtfinale. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih. Ta bo na sporedu 21. junija, zadnjeuvrščene ekipe po odigranem skupinskem delu pa bodo z nastopi na prvenstvu zaključile. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 23. junija.

Polfinalna dvoboja in tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta se bodo odvili 26. junija v Valencii, boja za medalje pa v nedeljo, 27. junija. Najboljših šest reprezentanc se bo uvrstilo tudi v kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Avstraliji.

#rakete bodo tretjič nastopile na evropskem prvenstvu. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 so osvojile 14. mesto, dve leti kasneje pa so v Srbiji tekmovanje končale na desetem mestu.

RAZPORED IN DATUMI TEKEM ŽENSKEGA EUROBASKETA 2021

Seznam reprezentantk na EuroBasketu 2021:
NIKA BARIČ (Dinamo Kursk, Rusija), LEA DEBELJAK (ŽKK Cinkarna Celje), SHANTE MARIE EVANS (Perfumerías Avenida, Španija), ZALA FRIŠKOVEC (KSC Szekszárd), TEJA GORŠIČ (Hannover, Nemčija), TINA JAKOVINA (Club Baloncesto Bembibre, Španija), ALEKSANDRA KROŠELJ (Kangoeroes Mechelen, Belgija), EVA LISEC (Dinamo Kursk, Rusija), TEJA OBLAK (USK Praga, Češka), ANNAMARIA PREZELJ (Quesos El Pastor, Španija), MARUŠA SENIČAR (ŽKK Cinkarna Celje) in TINA TREBEC (Montbrison, Francija).

Damir Grgić, selektor ženske članske reprezentance:
“Mislim, da je naša pripravljenost na zavidljivem nivoju. Proti Turčiji nas zagotovo čaka težka tekma, a verjamem, da imamo priložnost, da pridemo do uspeha. Po Fibini lestvici gre za sedmo najboljšo reprezentanco sveta. Vse izkušnje in našo kakovost bomo poskušali strniti v to srečanje, naredili pa bomo vse, kar je v naši moči, da evropsko prvenstvo odpremo z zmago.”

Nika Barič, kapetanka ženske članske reprezentance:
“Glede na to, da bo to prva tekma na evropskem prvenstvu, mislim, da lahko pričakujemo nekoliko nervozen začetek. Upam, da se bomo znali čim prej sprostiti. Ekipo Turčije dobro poznamo, verjetno ne potrebujem poudarjati za kako kvalitetno ekipo gre, smo pa same sebi najbolj nevaren nasprotnik. Če bomo dobro in agresivno odigrale v napadu, potem verjamem, da bo igra stekla. Mislim, da smo veliko hitrejša reprezentanca od njih in verjamem v našo zmago.”