“Moramo nadgraditi našo igro iz Kaunasa, dvigniti raven igre v obrambi in napadu ter samo telesno pripravljenost!”

Rubrika: Reprezentanca

Selektor Aleksander Sekulić je po nekaj dneh počitka zbral reprezentančno zasedbo, ki je pred dnevi v Kaunasu slovenski košarki priigrala zgodovinsko uvrstitev na olimpijske igre. Uvodni sobotni trening sta sicer še izpustila Zoran Dragić in Gregor Hrovat, Luka Dončić se bo #mojtim prav tako pridružil na sobotnem večernem treningu, Mike Tobey pa bo z reprezentanco znova vadil v ponedeljek.

Košarkarji, ki bodo po rokometaših druga slovenska reprezentanca na poletnih olimpijskih igrah, bodo do srede trenirali na Gorenjskem, kjer so se pripravljali že na kvalifikacijski turnir. V petek v zgodnjih jutranjih urah bo reprezentanca z Benetk poletela v japonski Fukui, kjer bo pred prihodom v olimpijsko vas (21. julija) opravila še krajši pripravljalni kamp.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
”Počitek je vsem skupaj dobro del. Fantje so bili po napornih kvalifikacijah čustveno in fizično prazni. Sedaj z velikim veseljem in užitkom začenjamo projekt Tokio. Po krajšem premoru je v dnevu, dveh fante najprej potrebno vrniti v običajen ritem in proces treninga, nato pa nadaljujemo s polno paro naprej. Poleg naše igre trenerski štab že spremlja tudi pripravljalne tekme nasprotnikov in prepričan sem, da bomo vsi skupaj opravili dobro delo.”

Jaka Blažič, slovenski reprezentant:
“Po napornem turnirju v Kaunasu, zgodovinskem uspehu in veselju, ki je sledilo, smo si privoščili par dni oddiha z našimi najbližjimi. Spočili smo si glave, napolnili baterije in se izjemno motivirani zbrali za nov izziv, ki je pred nami. Za vse nas je posebna čast, da se lahko pripravljamo za nastop na olimpijskih igrah. Vemo, kaj igre vsakemu športniku pomenijo. Iz nas bomo stisnili vse atome moči, dali svoj maksimum, da Slovenijo predstavimo v najboljši možni luči. Znova sicer nimamo veliko časa, da bi se posebej pripravljali na nasprotnike. Moramo nadgraditi našo igro iz Kaunasa, dvigniti raven igre v obrambi in napadu ter samo telesno pripravljenost. Pred tekmami pa sem prepričan, da nas bo trenerski štab dobro pripravil na nasprotnika in verjamem, da bomo začetek turnirja pričakali dobro pripravljeni.”

Košarkarski turnir na olimpijskih igrah je rezerviran le za dvanajst izbrancev. Sedem udeležencev olimpijskega turnirja je bilo znanih po svetovnem prvenstvu 2019 na Kitajskem, Japonska nastopa kot gostiteljica, preostala štiri mesta pa so zapolnili zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev. Poleg Španije in Francije, ki sta si mesto na OI zagotovili kot svetovni prvak in tretjeuvrščeni na Kitajskem, bodo Evropo v Tokiu zastopali še zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev – Slovenija, Italija, Nemčija in Češka. Afriko bo zastopala Nigerija, iz Amerike prihajata Argentina in ZDA, Azijo bosta zastopala Japonska in Iran ter Oceanijo Avstralija.

Slovenija bo na svojih prvih olimpijskih igrah igrala v skupini C skupaj z Argentino, Japonsko in Španijo. Moški košarkarski turnir se bo v Tokiu začel 25. julija, dva dni po slovesnem odprtju iger in bo potekal do 7. avgusta. #mojtim bo 26. julija ob 6.40 po slovenskem času igral proti Argentini, 29. julija ob isti uri proti Japonski in 1. avgusta ob 10.20 uri še proti Španiji.

V skupini A bodo igrali Iran, ZDA, Francija in Češka, v skupini B pa Avstralija, Nigerija, Nemčija in Italija. V četrtfinale se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci vsake skupine ter dve najboljši tretjeuvrščeni ekipi. Po odigranem skupinskem delu, ki bo potekal med 25. julijem in 1. avgustom, bodo štiri četrtfinalne tekme na sporedu v torek, 3. avgusta. Pari četrtfinala bodo določeni z žrebom, ki bo izveden po vseh odigranih tekmah skupinskega dela. Polfinale sledi v četrtek, 5. avgusta, tekmi za tretje mesto in finale pa v soboto, 7. avgusta.