Mlajši člani odpotovali na evropsko prvenstvo, prva tekma v torek

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Novice
.

Moška reprezentanca mlajših članov se je v nedeljo odpravila v Lignano Sabbiadoro v Italiji, kjer bo v torek začela z evropskim prvenstvom za reprezentance do 20 let. V torek se bodo naši ob 21. uri, pomerili z Nemčijo.

foto: KZS

foto: KZS

Reprezentanca U20 je v letošnjem poletju odigrala 11 pripravljalnih tekem odprtega tipa in eno pripravljalno tekmo zaprtega tipa. Skupno so naši na 12 tekmah petkrat zmagali, šestkrat izgubili, enkrat pa se je tekma zaključila z neodločenim izidom. Najvišjo zmago poletja so Slovenci zabeležili proti Črni Gori (85:65), najvišji poraz pa so doživeli proti Franciji (46:80).

V povprečju so varovanci Damjana Novakoviča dosegali 66 točk na tekmo, njihovi nasprotniki pa 73,9 točk na tekmo.

“Psihično, bo prvenstvo zelo zahtevno. Kot sem povedal že ob začetku priprav, iz divizije A ob koncu prvenstva izpade sedem reprezentanc. Skozi pogovore s kolegi in trenerji drugih reprezentanc, vidim, da imajo vsi le en cilj, in to je izognitev bojem za obstanek, in zagotovitev enega izmed mest, ki zagotavljajo obstanek v diviziji A,” pred odhodom v Italijo pove glavni trener reprezentance mlajših članov, Damjan Novakovič. Hkrati izpostavi cilj ekipe na letošnjem prvenstvu: “Med temi reprezentancami smo tudi mi. Na vsak način se bomo poskušali, skozi tekme v mogoče najtežji skupini na prvenstvu, uvrstiti v drugi krog prvenstva, in če nam to uspe, bomo zelo zadovoljni.”

Pred začetkom prvenstva pa Novakovič ne mara napovedovati, kdo je favorit skupine D: “Glede na rezultate pripravljalnih tekem vseh reprezentanc, ki bodo nastopale v naši skupini, je zelo težko napovedati favorita naše skupine. Mi bomo preprosto igrali iz tekmo v tekmo, dan za dnem, in se ne obremenjevali s tem, kdo je favorit.”

Untitled

1. kolo 1. dela, torek, 7. julij:
Slovenija – Nemčija (21:00)

Damjan Novakovič, glavni trener moške reprezentance U20:
“Nemčija ima na evropskem prvenstvu enak načrt, kot mi: dobiti prvi dve tekmi, in na ta način narediti velik korak k obstanku v diviziji A in uvrstitvi v drugi del prvenstva. Proti Nemcem smo odigrali pripravljalno tekmo v Franciji, od takrat naprej pa se je njihova zasedba spremenila. Priključili so se mnogi novi igralci, med drugim tudi Daniel Mayr in Andreas Obst, ki sta pred tem igrala finalno serijo nemške lige. Zaigrala sta že na mednarodnem turnirju v Turčiji. Eden izmed igralcev, ki se je tudi priključil nemški reprezentanci, je Christian Sengfelder, za katerim je sijajna ‘freshmen’ sezona v Ligi NCAA. Zanimivo, odigral ni niti ene pripravljalne tekme, kljub temu pa potuje na prvenstvo. Oboji smo maksimalno pripravljeni, tako da so možnosti za zmago enake, na obeh straneh. Nemci so izredno dobro natrenirani, hkrati pa so pravi borci. Njihov glavni trener ogromno rotira, igralci pa vršijo ogromen pritisk na branilce nasprotnika.

2. kolo 1. dela, sreda, 8. julij:
Velika Britanija – Slovenija (16:30)

Damjan Novakovič, glavni trener moške reprezentance U20:
Po izjavah, ki smo jih zasledili na njihovi spletni strani, Velika Britanija v prvem delu tekmovanja cilja na to, da premaga nas in Nemčijo. Imajo odlično moštvo, ki je sestavljeno iz igralcev, ki so že lani nastopali na Kreti. Glavni britanski igralec je zagotovo Luke Nelson, ki je svojo univerzo v Ligi NCAA prvič popeljal do t. i. “March Madnessa”. Na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom prvenstva, zaradi utrujenosti ni zaigral. Odlični so tudi pod košem, kjer sta Kavell Bigby-Williams in Benjamin Lawson. Moštvo, ki ga bo Velika Britanija pripeljala v Italijo, je zagotovo njihovo najboljše v zadnjih letih. Igrajo tipično NCAA košarko, saj tudi njihov glavni trener, Douglas Leichner, prihaja iz te ameriške študentske lige. Veliko je tranzicije in njihova igra ima visok tempo. Njihova ekipa lahko doseže ogromno, v pripravljalnem delu pa še ni pokazala vsega svojega potenciala.

3. kolo 1. dela, četrtek, 9. julij:
Slovenija – Litva (18:45)

Damjan Novakovič, glavni trener moške reprezentance U20:
Litva je seveda košarkarska država. Njihova največja moč je bila odličen met za tri točke vseh igralcev, ne glede na to, na kateri igralni poziciji so se nahajali. To se je čez čas spremenilo, in danes ima Litva izredno fizično pripravljeno reprezentanco, ki je poleg vsega tudi odlično tehnično podkovana. Strokovni štab reprezentance je enak kot lani, zato vemo, da na pripravljalnih tekmah niso igrali s polno močjo, ampak so veliko testirali. Če Turčija ne bo popolna, so Litvanci nedvomno močni favoriti naše predtekmovalne skupine.

4. kolo 1. dela, petek, 10. julij:
Turčija – Slovenija (21:00)

Damjan Novakovič, glavni trener moške reprezentance U20:
S Turki smo se dvakrat letos že pomerili, toda takrat je bilo turško državno prvenstvo še v zaključni fazi, in to je bil razlog, da oni niso bili v popolni postavi. Nekaj njihovih igralcev se je pripravljalo tudi na svetovno prvenstvo U19, ki se je v nedeljo zaključilo na Kreti. To je tudi razlog, da zaenkrat še ne vemo, katere igralce bodo Turki pripeljali na evropsko prvenstvo. Predvidevamo, da največjega bisera turške košarke v tem letniku, Cedija Osmana, ne bo v Italijo. Njihov končen spisek igralcev bomo videli šele v ponedeljek, prav tako pa bo takrat znano, koliko igralcev, ki so igrali na svetovnem prvenstvu U19, se bo priključilo njihovi reprezentanci U20. Od tega bo tudi odvisno, kako močna bo Turčija na prvenstvu. Glede na to, da so aktualni evropski prvaki v kategoriji do 20 let, ne verjamem, da bodo dopustili, da izpadejo že po predtekmovanju. Če bodo nastopili v popolni postavi, potem so zagotovo eni izmed prvih favoritov, tako naše skupine, kot tudi prvenstva.

5. kolo 1. dela, sobota, 11. julij:
Slovenija je prosta.