Mladi dvojec hvaležen trenerju Davorju Brečku

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V tokratnem tednu smo se pogovarjali z bratoma Florijanom (195 cm, 2002) in Gašperjem (190 cm, 2004) Škorjanc, ki vse od svojih košarkarskih začetkov igrata v domačem klubu Terme Olimia iz Podčetrtka. Starejši izmed bratov, Florijan, ki se najbolje znajde na poziciji krila in krilnega centra upa, da bo po nekaterih igralskih odhodih dobil nekaj več priložnosti za igro, medtem ko mlajši brat Gašper, ki šteje šele 16 let, s svojimi predstavami v letošnji sezoni 1. SKL opozarja nase. Najboljšo predstavo je prikazal v 15. krogu, ko je Heliosu nasul 17 točk in zbral po 3 skoke in 3 asistence. Oba sta navdušena nad glavnim trenerjem Davorjem Brečkom in sta mu zelo hvaležna za izkazano priložnost in zaupanje.

Kako to, da sta se oba navdušila za košarko?
Oba sva začela s košarko v osnovni šoli, a sva vmes prenehala in hodila na treninge nogometa. Po dveh letih pa sva se oba odločila, da je košarka tisti šport, s katerim se želiva resneje ukvarjati. Za svoja leta sva bila takrat oba precej visoka, kar je bil eden izmed razlogov. Za košarko pa sva se navdušila ob spremljanju starejšega bratranca, ki nama je v mlajših kategorijah predstavljal nek vzor. Na tekmah pa sva spremljala tudi očeta, ki se je s košarko ukvarjal rekreativno.

Kaj hitro sta se priključila članski ekipi in tudi redno hodila na tekme. Kako gledata na to, da sta pri 16 oz. 18 letih del članske ekipe v 1. SKL?
Nedvomno je na začetku bil prisoten določen strah, a skozi treninge se prilagodiš na novo okolje. Izpostavila bi rada najinega trenerja Davorja Brečka, ki nama je obema dal priložnost in daje velik poudarek na razvoj mladih igralcev, za kar sva mu zelo hvaležna.

Omenila sta glavnega trenerja Davorja Brečka. Kakšno vlogo vama je dodelil in kaj pričakuje od vaju?
V prvi vrsti pričakuje, da se izkaževa v obrambi, v napadu pa, da odigrava čim bolj sproščeno. Najina vloga v ekipi pa je ta, da za nekaj minut odpočijeva nosilce. Od naju se pričakuje, da ne pade ritem igre, ampak da dvigne.

Ker sta ena izmed mlajših v ekipi imata verjetno tudi kakšne dodatne naloge.
Res je. Pred tekmo je treba napolniti bidone z vodo, na treningu pospravljati žoge, pripraviti blazine za trening, večkrat pa starejši igralci mečejo na koš po končanem treningu in jim pobirava žoge.

Letos v ekipi Podčetrtka najdemo kar nekaj izkušenih igralcev, ki so pustili pečat v slovenski košarki. Kaj vama to pomeni kot mladima igralcema?
Zavedava se, da ima malo igralcev v Sloveniji možnost trenirati z igralci, kot so Sandi Čebular, Nejc Strnad, Simo Atanacković in še bi lahko naštevala, ki so skozi kariero nabrali ogromno izkušenj in znanja, ki ga sedaj predajajo na nas mlade igralce. Ne glede na velike starostne razlike smo se dobro ujeli kot ekipa in ustvarili dobro medsebojno kemijo. Za vse lahko rečeva, da so dobri košarkarji, a še boljši ljudje izven igrišča.

Kako sta zadovoljna z letošnjo sezono? Uspel vam je namreč preboj v Ligo za prvaka in že prva zmaga proti domžalskemu Heliosu.
S prebojem v Ligo za prvaka smo dokazali, da si zaslužimo mesto med najboljšimi v Sloveniji in smo glede na prejšnjo sezono naredili velik korak naprej. Tudi trener Davor Brečko je po uvrstitvi dejal, da je ta Liga za prvaka nagrada za naše dobro delo v prvi polovici sezone, tako, da gremo sproščeno v vsako tekmo brez kakršnega koli pritiska, kar se je videlo v Domžalah, kjer smo zasluženo slavili proti Heliosu. Gremo tekmo po tekmo in videli bomo kam nas lahko to na koncu pripelje. Nedvomno pa je velika nagrada in motivacija za vse, predvsem pa za nas mlade, igranje proti Cedeviti Olimpiji, ki ima sestavljeno eno najboljših zasedb v zadnjih letih.

Kakšni so vajini cilji za prihodnost?
Florijan: V tem letu me čaka matura. Svoje šolanje želim nadaljevati na Fakulteti za šport, a nikakor nočem zanemariti košarko. Še naprej se bom trudil in dajal maksimum od sebe in upam, da me trud in trda volja pripeljeta čim dlje.

Gašper: Košarka mi v tem trenutku pomeni največ in moja velika želja je, da bi nekdaj lahko igral košarko profesionalno. Zavedam se pomena izobrazbe, zato je poleg košarke pomembno, da tudi pridobim izobrazbo.