Mlade Slovenke izjemne šeste na Fibini jakostni lestvici

Rubrika: Ženska košarka
Slovenske dekliške košarkarske reprezentance so dobile novo potrditev za stopnjevanje odličnih rezultatov vse od vključno leta 2021 naprej. Na najnovejši Fibini jakostni lestvici mlade Slovenke namreč zasedajo izjemno šesto mesto.

Obenem so Slovenke na lestvici kar tretje najbolje uvrščena evropska reprezentanca. Na prvem mestu še naprej kraljujejo Američanke, druge so Francozinje, tretje Kanadčanke, četrte Španke in pete Avstralke. Šesto mesto slovenskih košarkaric je nova najboljša uvrstitev na jakostni lestvici, lansko leto so Slovenke zaključile na devetem mestu. Pri razvrstitvi na lestvici je FIBA upoštevala rezultate in uvrstitve na celinskih tekmovanjih zadnjih nekaj let ter svetovni prvenstvi deklet do 17 in 19 leta starosti.

FIBINA JAKOSTNA LESTVICA DEKLIŠKIH REPREZENTANC

FIBA je pri obrazložitvi aktualne jakostne lestvice, ki jo je posodobila 1. decembra zapisala, da napredek Slovenk temelji predvsem na njihovi osupljivi poti do osvojitve naslova evropskih prvakinj do 18 let turški Konyi. V času prvenstva so slovenske košarkarice pod vodstvom trenerja Ernesta Novaka nanizale kar sedem zaporednih zmag.

V skupinskem delu so s 84:54 premagale Finsko, z 59:54 Nemčijo in z 78:67 Češko ter se prepričljivo uvrstile v osmino finala. V prvem izločilnem dvoboju so s 84:63 odpravile Izrael, v četrtfinalu pa s 76:60 še Madžarsko in tako napredovale v polfinale ter boje za medalje. V polfinalu proti Srbiji so dobesedno letele po igrišču in zmagale s kar 89:65, finalni obračun proti Franciji pa je bil prava poslastica prvenstva. V izjemni drami so tekmo pripeljale do srečnega konca in se z zmago 63:61 veselile naslova evropskih mladinskih košarkarskih prvakinj. Z osvojenim naslovom so dosegle tudi zgodovinsko pomemben dosežek, saj so kot prve Slovenke osvojile zlato košarkarsko kolajno na evropskem prvenstvu.

Reprezentanca deklet do 16 let je na letošnjem evropskem prvenstvu osvojila deseto mesto ter s tem zabeležila najboljšo uvrstitev v zgodovini nastopov v samostojni Sloveniji na evropskih prvenstvih divizije A. Dekliška reprezentanca do 20 let pa je zgolj z enim porazom zmagala v diviziji B in Sloveniji priigrala nastop v najvišjem nivoju tekmovanja. V koledarskem letu 2023 so omenjene tri reprezentance na uradnih tekmah imele razmerje zmag in porazov 16:4.

V letu 2024 bo tako Slovenija prvič v zgodovini elitni diviziji nastopala z vsemi tremi reprezentancami. Slednje bodo moči merile na evropskih prvenstvih v Litvi ter na Portugalskem in Madžarskem.

DEKLETA

DO 20 LET – EVROPSKO PRVENSTVO DIVIZIJE A

Litva (Vilna) – od 6. do 14. julija 2024

DO 18 LET – EVROPSKO PRVENSTVO DIVIZIJE A

Portugalska (Matosinhos) – od 3. do 11. avgusta 2024

DO 16 LET – EVROPSKO PRVENSTVO DIVIZIJE A

Madžarska (kraj še ni znan)  – od 16. do 24. avgusta 2024

 

Fantovsko jakostno lestvico bo FIBA objavila v prihodnjih dneh. Koledarsko leto 2022 so Slovenci zaključili na desetem mestu.