Mile Čepin, vse najboljše!

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Danes slavi 80. rojstni dan legendarni košarkarski trener Mile Čepin. Na tem mestu mu kličemo vse najboljše in na mnoga leta. Mile, hvala, ker ste toliko naredili za slovensko košarko!

V Rovinju spoznal prof. Nikolića

Mile se je rodil 17. marca 1940, istega leta se je s starši preselil v Ložnico pri Celju.

Pri 12 letih je začel s košarko, žogo pa je dobil od profesorja Slavka Kokota. Omenjeni profesor je poskrbel tudi za ključe dvorane, košarko so mladi radi igrali, ob tem pa so si v dvorani zakurili tudi gašperček, da ni bilo tako mrzlo.

Leta 1957 je Čepin v Rovinju na izobraževanju spoznal prof. dr. Aleksandra Nikolića. V okviru šolanja na višji šoli za telesno kulturo je na seminarju v Rovinju Čepinu uspelo postati inštruktor in trener v ŽKK Celje. Leta 1958 je odšel na študij v Beograd (bil je tudi košarkar Partizana!), njegov trener in profesor pa je bil prav prof. Nikolić. Pri njem je Čepin tudi diplomiral.

V Celje in Avstrijo

Po vrnitvi v Slovenijo je pomagal Celjanom iz 3. slovenske lige v 2. zvezno državno ligo, Čepin se je v nadaljevanju posvetil izobraževanju trenerjev in treningu z igralci. Leta 1982 je KK Libela postala pokalni prva Slovenije, po zmagi proti Olimpiji so se uvrstili v četrtfinala jugoslovanskega pokala. Leta 1983 je prejel Bloudkovo plaketo, leta 1985 se je umaknil s košarke, kamor se je vrnil leta 1992, kjer je spet pomagal Celju. Vmes je leta 1994 odšel v Avstrijo in z ekipo celovškega Citroen Kärnten prišel med štiri in se vrnil domov.

Čepin je deloval tudi na Polzeli.

Igralci in igralke, ki so se kalili pri Čepinu, so bili: Zoran Golc, Aleš Pipan, Matjaž Tovornik, Dušan Hauptman, Beno Udrih, Nadja Ramšak, Eva Komplet

Zgodba Mileta Čepina:

Vir vseh podatkov:

Gimnazijci – uspešni košarkarski trenerji
avtorja: Deja Kokot in Žiga Petek
Mentorici: prof. Marija Cankar in Dragica Kranjc

Foto: Zajem zaslona celje.info