Medel začetek in visok poraz Slovenije

Rubrika: Ženska košarka

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je s porazom 62:78 proti Turčiji začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2023. Ne glede na razplet kvalifikacij so #rakete ob Izraelu, kot gostiteljice EuroBasketa, na prvenstvo neposredno že uvrščene. Izbranke selektorja Georgiosa Dikaioulakosa bodo v nedeljo ob 18. uri gostovale v Albaniji.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2023
SKUPINA D, 1. KOLO

Četrtek, 11. november 2021
Ljubljana – dvorana Kodeljevo
SLOVENIJA : TURČIJA 62:78 (38:64, 20:46, 14:27)

Strelke za Slovenijo: Oblak 21, Krošelj 8, Seničar 3 (7 skokov), Goršič 8, Jakovina 8, Friškovec 4, Jelenc, Debeljak 6, Barič 4 (7 podaj).

Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta med 15. in 25. junijem 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci sicer nastopata tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo neposredno že uvrščeni. V lov za preostalih 14 prostih mest se je podalo 38 reprezentanc, ki so razporejene v 10 kvalifikacijskih skupin.

Poleg Slovenije in Izraela se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance. Pri določanju končnega vrstnega reda v posamezni skupini se bodo upoštevali rezultati vseh odigranih tekem. Pri določanju najboljših štirih drugouvrščenih ekip, ki si bodo priigrale vozovnico na evropsko prvenstvo, pa rezultata s četrtouvrščeno ekipo znotraj skupine ne bosta upoštevana. V primeru, da bosta med štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca.

#rakete tako v kvalifikacijah lahko nastopajo rezultatsko povsem neobremenjene. Skupaj z novim strokovnim štabom bodo vsako reprezentančno akcijo v prvi vrsti izkoristile kot del priprav na domači EuroBasket in tako je bilo tudi na uvodu proti Turkinjam.

Ob odsotnosti kar nekaj nosilk igre je selektor Dikaioulakos v prvo peterko uvrstil Niko Barič, Tejo Oblak, Zalo Friškovec, Tino Jakovina in Tejo Goršič, izven dvanajsterice pa je ostala Elma Dautović.

Premoč v višini so Turkinje hitro izkoristile in zlahka gospodarile pod obročema (skok so dobile s 40:29) in že na začetku tekme prišle do visoke prednosti. Prvo četrtino so dobile s 27:14, po drugi pa so na odmor odšle s 26 točkami prednosti. V drugem delu so mirno nadzorovale potek dogodkov na terenu in zasluženo prišle do uvodne zmage.

Najboljša posameznica pri Sloveniji je bila Teja Oblak z 21 točkami, po osem pa so jih dosegle Aleksandra Krošelj, Teja Goršič in Tina Jakovina.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
”Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, saj so imele Turkinje veliko premoč v višini. Hkrati so odlično odprle tekmo, zadele nekaj metov z razdalje in se hitro oddaljile na semaforju. Zadovoljen sem z odgovorom v drugem polčasu, saj smo zaigrali bolj agresivno in natančno. Na te tekme moramo gledati kot na priprave za EP 2023. Pred nami je še precej dela, moramo se bolje spoznati, predvsem pa si želim, da bi v prihodnje nastopali v polni postavi.”

Nika Barič, kapetanka slovenske ženske reprezentance
”Turčija nas je presenetila v samem startu, saj je zaigrala zelo agresivno, nas prisilila v igro pet na pet, kjer so bile one zaradi odsotnosti v naših vrstah v precejšnji prednosti. V drugem polčasu smo izboljšale obrambo, a razlika je bila tedaj že previsoka, da bi lahko upale na preobrat.”

Teja Oblak, slovenska reprezentantka
”Tekmo smo začele zelo slabo, medlo, brez prave obrambe, v drugem delu pa smo vendarle pokazale več agresivnosti v obrambi in posledično zadele nekaj več metov. Poznala se nam je odsotnost visokih igralk, saj smo imele težave pod obema obročema. A tako kot nam je rekel novi trener, moramo na vse te tekme gledati kot pripravljalne pred EuroBasketom 2023 in se ne obremenjevati z rezultatom.”

Že v nedeljo ob 18. uri Slovenke čaka gostovanje v Albaniji. #rakete bodo v petek popoldan trenirale še v Ljubljani, na pot proti Draču pa se bodo odpravile v soboto v jutranjih urah. Poleg obeh tokratnih tekmic v skupini D nastopa še reprezentanca Poljske.