Martič: Rezerve v obrambi in igralcih s klopi

v rubriki
SP Španija 2014
s kategorijo
Intervjuji
.

“Sigurno bi si želeli, da bi prejeli manj košev. Naša obramba ni bila vseh 40 minut kvalitetna imeli smo obdobja. Le želimo si lahko, da bi zadržaki strelsko formo s prvih dveh tekem, saj so zadeli okoli 10 trojk na obeh ob odstotku, mislim da, okoli 50. Seveda je iluzorno pričakovati, da boš cel turnir imel tak met. Prišle bodo tekme, ko ne bomo zadevali in takrat bo pač še toliko bolj pomembno, kakšno obrambo bomo igrali,” uvodoma v pogovoru za kosarka.si pove Zoran Martič, ki tekme slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu znova spremlja s komentatorskega mesta. Poleg obrambe, kjer je Slovenija proti Avstraliji prejela 80, proti Mehiki 70 točk, pa nekdanji selektor slovenske mlade reprezentance rezerve vidi še v igri košarkarjev, ki prihajajo s klopi.

Zoran Martić je nazadnje deloval pri MZT-ju v Skopju

Zoran Martić je nazadnje deloval pri MZT-ju v Skopju

V napadu vse v domeni Dragičev

“Ne le, ko parket zapustita brata Dragič, vsi govorijo le o njiju. Tudi Domen Lorbek in Jure Balažič sta prvi dve tekmi odigrala korektno. Čeprav nista v prvem planu, pa opravljata dober posel. To je še pomembno – da takrat, ko na parket pridejo s igralci s klopi, da nam takrat igra ne pade. Predvsem ne v obrambi, kajti jasno je, da v napadu nekateri ne morajo biti tako razigrani kot sta Dragiča, saj je žoga največ pri njima, sta v najboljši formi in najbolj samozavestna. Ostali tega ne morejo imeti, se pa lahko dvigujejo preko obrambe.”

50-odstotno trojko ima lahko le Durant 

Naš sogovornik je še enkrat poudaril, da je slovenski met od daleč doslej deloval vrhunsko, a treba bo pripraviti plan B v primeru, če se le-ta zaustavi. Na uvodnih dveh obračunih so slovenski reprezentantje pravilo napade tekmecev odbijali ravno s trojkami, že na samem začetku pa bili v tem pogledu izjemno uspešni.

“Imeti 50-odstoten met za tri točke skozi celoten turnir je nemogoče. Jaz se ne spomnim, da bi ga kdo imel. Morda Kevin Durant, ne pa cela reprezentanca. Ne gre za razlog za skrb, ampak imeti moramo plan B. Ves čas namreč govorimo, da smo obrambna ekipa, pa bi kljub temu želeli, da bi na prvih dveh tekmah prejeli manj točk – med 60 in 65.”

Omič izkoristil ponujeno

Eden tisti, ki je svoje delo doslej dobro opravil, je tudi Alen Omić. Naturalizirani center je proti Avstralcem 8 točkam dodal 7 skokov, Mehičanom pa je nasul 10 točk in dodal 3 ujete odbite žoge. Tudi zloglasni skok je Slovenija proti močni Avstraliji dobila (32:25), Mehika pa je bila v tem aspektu močnejša (20:25).

“Omič je stopil v ogromne čevlje svojih predhodnikov, saj smo v preteklosti imeli dominantne centre. Predvsem navijači so pričakovali, da bo – zgolj ker je visok – takoj igral na nivoju Smodiša, Brezca, Begiča ali Vidmarja. Potrebuje kilometrino. Zavedati se moramo, da je on edini naš pravi center in ga vzpodbujati. Je pa doslej dobro izkoristil svojo priložnost in to je najpomembnejše,” z besedami o najvišjem slovenskem reprezentantu pogovor zaključi Zoran Martič.