Marko Tušek – nekdanji zvezdnik, ki živi s 300 evri na mesec

v rubriki
Naši na tujem
s kategorijo
Novice
.

Javnost je v zadnjih letih skorajda že pozabila na ime nekdanjega odličnega košarkarja Uniona Olimpije, Scavolinija, Virtusa, Milana, … in tudi slovenskega reprezentanta Marka Tuška. Hrastničar se je umaknil v Črno goro in se v Slovenijo ne vrača, saj ga tu čaka tožba nekdanje žene.

Skupaj z Markom Milićem je pod taktirko Toma Mahorića igral v Cremoni. foto: youtube
Skupaj z Markom Milićem je pod taktirko Toma Mahorića igral v Cremoni. foto: youtube

“Že tri, štiri leta sem brezposeln. Živim zelo skromno. Sem v položaju, v katerem si kot vrhunski športnik nikoli nisem mislil, da bom. Malo sem zgrešil v poslu, denar sem vlagal tja, kamor ga ne bi smel. Vsak pač skuša narediti nekaj, da bi po končani karieri imel kaj od tega. Vlagal sem v nepremičnine, zdravstvo, a se ni obneslo, kot sem mislil. Ko plačam račune, nam ostane 300, 400 evrov, s katerimi shajamo čez mesec,” je 39-letnik svoje zgrešene odločitve opisal za Ekipo.

Kot je navedel, je po ločitvi z nekdanjo ženo ostal brez skoraj vsega premoženja, ki mu je po izletih v igralnice in zgrešenih investicijah še ostalo. Zdaj ni sposoben niti plačevati preživnine za prvega otroka, nad njim visi tožba in zaradi tega se tudi izogiba povratkom v Slovenijo.

Tušek iz obdobja pri Vareseju. foto: altisport.net
Tušek iz obdobja pri Vareseju. foto: altisport.net

“Na začetku sem plačeval preživnino, če se ne motim, je bila najvišja v Sloveniji, nihče ni plačeval toliko. Ko sem imel podpisane visoke pogodbe, je bilo še vse v redu, potem ko so bile nižje, pa se je zataknilo. Zadnja leta sem igral za tak denar, kot je morda malo boljša plača v Sloveniji. To niso bile več pogodbe, vredne 200, 300 tisoč evrov.”

Spal po 2,3 ure in nato na trening

Tušek je bil že na začetku svoje kariere znan kot igralec, ki je poleg parketov rad obiskoval tudi nočne klube, kazinoje in takšne ter drugačne sprostitvene dogodke. Kljub vsemu mu je uspelo usklajevati profesionalno kariero, ker je bil mlad in željan napredka, poudari.

foto: sport.sting-trade.si
foto: sport.sting-trade.si

“Pri tistih letih sem to lahko vzdržal, bil sem v polnem treningu, pokal sem od moči. Delali pa smo res veliko. Gledali smo kasete, tekli, bili v fitnesu, individualno trenirali. Tudi po osem, devet, celo deset ur smo ostajali v dvorani. Našel pa se je tudi čas, da smo šli ven. Takrat je bila znana diskoteka Eldorado in tam sem bil včasih do ranih jutranjih ur. Včasih sem kar v avtu spal dve, tri ure in potem šel na trening. Toda tam sem bil zmeraj najboljši, ker sem hotel napredovati in uspeti,” je še razložil Tušek, ki je bil zaradi nočnih izhodov, razumljivo, pod drobnogledom takratnega trenerja Olimpije Zmaga Sagadina. Po njegovih besedah se Zmago s tem ni preveč ukvarjal, saj rezultati takrat niso izostajali.