Marko Milić v trenerskem štabu Dallas Mavericksov

Rubrika: Reprezentanca

 Slovenska košarka je v teh dneh dobila novo izjemno mednarodno priznanje. Legendarni Marko Milić, ki je od leta 2018 del reprezentančnega štaba #mojtim, se je po koncu evropskega prvenstva v Nemčiji preselil v Dallas. Pridružil se je namreč trenerskemu štabu Mavericksov pod vodstvom Jasona Kidda. Priljubljeni Milko bo opravljal funkcijo individualnega trenerja za razvoj igralcev.

Povabilo, da se Marko Milić za naslednji dve leti pridruži NBA franšizi Dallas Mavericks je nov dokaz, kako močno v teksaškem klubu cenijo slovensko košarko. Že od samega prihoda Luke Dončića v klub, so se med Dallasom in Košarkarsko zvezo Slovenije stkale izjemne vezi, ki bodo v prihodnje še bolj poglobljene. Milić bo namreč kljub opravljanju trenerske funkcije v klubu, še naprej ostal del reprezentančnega štaba #mojtim.

”Izjemno počaščen in vesel sem, da se pridružujem ekipi Dallas Mavericksov. Gre za izjemno košarkarsko organizacijo z odličnim trenerskim štabom na čelu z Jasonom Kiddom. Luka Dončić je s svojo karizmo povezal Dallas s slovensko reprezentanco in čast mi bo sedeti na njihovi klopi, navijati zanj ter uživati v neverjetnih košarkarskih vragolijah, s katerimi nas vedno znova navdušuje. Poletja bodo seveda še naprej rezervirana za družino ter našo reprezentanco,” je ob obelodanitvi sodelovanja povedal Marko Milić.

Marko Milić v Združenih državah Amerike seveda ni neznanka. Je prvi slovenski košarkar, ki je zaigral v ameriški profesionalni ligi NBA. Leta 1997 ga je kot 34. na naboru izbrala Filadelfija, priložnost za dokazovanje pa je dobil v dresu Phoenixa. Za seboj ima izjemno kariero pod evropskimi koši. V Sloveniji je poleg matičnega kranjskega Triglava igral za ljubljansko Olimpijo, močan pečat pa je pustil Turčiji (Fenerbahce), Španiji (Real Madrid), Italiji (Bologna, Roseto, Pesaro, Cremona)  in Franciji (Orléanaise), navijače pa je navduševal tudi v Iranu in Kuvajtu.

Zadnja leta je pomemben člen Košarkarske zveze Slovenije, kjer je najprej opravljal vlogo mentorja v reprezentancah mlajših starostnih kategorij, danes pa je del štaba #mojtim. Prav tako je ambasador lige jr. NBA, v Mednarodni košarkarski organizaciji FIBA pa sestavlja odbor igralcev, ki ga vodi še ena košarkarska legenda Dallasa, Dirk Nowitzki.