Marko Milić: “Nikoli ne podcenjuj srce šampiona!”

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Del moške članske reprezentance je bil tako ali drugače tudi Marko Milić, ki je za kosarka.si strnil par svojih misli.

„V veliko čast mi je biti del reprezentance: ne glede na bolj obrobno vlogo od tiste pred leti na igrišču. Kvalifikacije so končane in pošteno povedano rezultatsko neuspešne,“ začne Milić.

Odpovedi mladih, čakanje na potni list

„V zadnjem letu sem bil priča stvarem, ki so me razžalostile: npr: odpovedi mladih igralcev na račun osebnih ambicij, prehitra obrnitev plošče s strani marsikoga, pa čeprav je pred meseci do pozno v noč čakal svoj potni list za odhod na finale v Turčijo. Še dolgo me bodo pa grele pri srcu zgodbe ne samo velikih igralcev, ampak še večjih ljudi. Po prevzemu kapetanskega traku iz rok legendarnega Gogija je Gašper Vidmar prišel na odločilne tekme v Črno goro z temperaturo 40 stopinj. Kljub temu je bil drugi dan najboljši pod obročem. Iz turškega kluba so ga nemudoma klicali nazaj, pa čeprav so imeli samo treninge. V tistem času je dobil življenjsko ponudbo iz Real Madrida, kamor mu navkljub visoki odškodnini Špancev niso dovolili. Za nameček pa ga par mesec kasneje poškodovanega pustili iz kluba,“ nadaljuje Milko, ki se ne ustavi!

Gape z ledom na tekmo

„Na dan naslednje reprezentančne tekme je bil operiran, kjer mu je doktor odstranil par delcev iz kolena veličine frnikule. Par ur po operaciji je Gape odvrgel bergle, odšel iz bolnice z vrečo ledu na kolenu direktno v Stožice in se pridružil fantom ob petju himne. Podobna zgodba je bila z velikima borcema Edom in Zokijem, ki sta kljub poškodbam vedno prišla na priprave in se borila ali navijala za naše. Priložnost je dobilo ogromno mladih igralcev in si zaslužilo vpoklic, čeprav v svojih lokalnih ekipah ne verjamejo v njih in niso niti oblečeni na tekmi ampak na tribuni,“ Milko opozarja na (klubsko) problematiko.

Pomagala ne bi niti Obradović in Popović

„Po osvojitvi naslova in odhodu glavnega trenerja v Nba je trenerski štab ostal isti. Neregularne kvalifikacije, kjer večina ekip ni nastopala s svojimi najboljšimi (odpovedi, poškodbe, porazi) niso nikoli prinesli pesimizma na Trifunovića, Lakoviča, Sekuliča in analitičnega Jerča. Taktika prvakov ostala podobna, razmere zelo drugačne, časa za pripravo skoraj nič. V taki situaciji ne bi mogli uvesti velikih sprememb niti trenerski polbogovi tipa Obradović in Popović. Trenerski štab je v ozadju, ko so reprezentanti ostali brez klubov ali bili poškodovani, vedno dajal suport, se izpopolnjeval v Nba in treningih Željka Obradovića. Je najboljše, kar ima Slovenija ponuditi od mladih trenerjev strokovno in karakterno in z moje strani velik aplavz za njih,“ meni Milić.

Zadnji ples?

„Ko gledamo naprej, prihajajo potencialne kvalifikacije za olimpijske igre pa kvalifikacije za EP 2021, kjer aktualni prvaki branijo svoj naslov. Tiha želja nas vseh je, da se še enkrat dobi skupaj cela ekipa Slovenije z najboljšimi navijači in zapleše še zadnji ples skupaj!“ se nadeja Milko, ki sklene z zanimivo štorijo iz Lige NBA:

„Spomnim se pred mnogimi leti, ko so po osvojitvi naslova Houston Rocketsi  zelo slabo začeli naslednjo sezono in bili deležni ogromnih kritik. V turbulentnih časih se pokažejo pravi karakterji ljudi, ne ob sončenju na  palubi. Ekipa je s svojimi veterani in Olajuwonom na čelu prejšnje leto osvojila naslov prvaka Nba. Ko je bila kriza na pol naslednje sezone največja in situacija na videz brezizhodna, je pred novinarje miren in siguren v svoje fante stopil trener Rudy Tomjanovic in dejal takole: „Never underesstimate the heart of the champion/Nikoli ne podcenjuj srce šampiona! Sami preverite v zgodovinskih knjigah, kdo je bil na koncu leta spet prvak,“ sklene svoj zapis Marko Milić.