Lorbek pred vrhom FIBE: “ABA Liga je dokazala njeno nujnost obstoja”

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Pred petkovim zasedanjem vrha FIBE, na katerem bo krovna organizacija sestankovala tudi na temo sprememb v ABA Ligi, smo poklicali predsednika jadranskega tekmovanja Radovana Lorbka. Slovenski košarkarski funkcionar je prepričan, da je spor sprožen po nepotrebnem in hkrati poudarja, da je najbolj pomemben odnos na relaciji med ABA Ligo, Sidrom in ECA, ki vodi Evroligo in Eurocup.

foto: abaliga.com

foto: abaliga.com

Predlog reforme upravljanja z ABA Ligo so predstavniki klubov, zvez in vodstva lige osvnovali v torek na temeljitem sestanku v Zagrebu. Lorbek pri tem znova izpostavlja, da so pomembni zgolj klubi, zaradi katerih je bilo vodstvo pripravljeno sprejeti določene sklepe v njihovo dobro. “Ni šlo za našo iniciativo, temveč iniciativo klubov, pravzaprav pa srbske košarkarske zveze, če sem natančen. Nekateri naši sklepi iz Ljubljane so spremenjeni, saj smo celotno zadevo naredili zato, da bi pomagali klubom. Nikakor jim ne želimo škodovati.”

“Ugajati FIBI po eni strani, lahko pomeni nasprotovati komu drugemu, tako da to ni prava pot. Moja ideja je bila obratna, da bi se strogo opredelili za Evroligo. Nastal je kompromis s FIBO v povezavi z reprezentancami, čeprav tu vzročna zveza ne obstaja. Zame je bilo to absurdno,” se o smiselnosti spora sprašuje Lorbek.

 foto: abaliga.com
foto: abaliga.com

Spor sprožen po nepotrebnem

Zdaj je v ospredju vprašanje, ali bo svetovna krovna organizacija FIBA sprejela predlog prestrukturiranja lige in ji vnovič podelila priznanje, hkrati pa se umaknila od groženj po suspenzih državnih reprezentanc. “Težko sem pameten v njihovem imenu, lahko pa povem, da je celotna zadeva sprožena po nepotrebnem. Dejstvo je, da je ABA Liga dokazala svojo nujnost obstoja in da je njen način delovanja uspešen. Navsezadnje je danes to, da vse stvari funkcionirajo in da so plačane, v športu prej izjema kot pravilo.

Kaj si o tem misli Evroliga?

Vse skupaj se bo torej odvijalo s pospešeno hitrostjo. ULEB v sporu med ABA Ligo in FIBO ni bil pretirano aktiven, je pa pomembno, kako na vse skupaj gleda ECA, t.j. podjetje, ki vodi obe najmočnejši klubski tekmovanji v Evropi in zagotavlja stik z Evropo ABA-ligašem.

“Za nas je bistvena ECA, ki vodi Evroligo. Odnos, ki pomeni prehodnost naših klubov v Evroligo in Eurocup. Zelo veliko bo odvisno okoli našega sporazuma okoli pogodbe, ki naj bi ga liga sklenila s podjetjem Sidro, ne pa toliko, kaj bo na to porekla FIBA. Vrh ECA je 29. junija, zato je časa zelo malo. Najkasneje v torek bomo imeli najverjetneje na relaciji ABA, Sidro in ECA vse rešeno.”