Logična poteza – Trifunović in KZS pogledujeta k mladim vrstam

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Le še slab teden nas loči do začetka priprav na prvi cikel drugega dela kvalifikacij za SP 2019. Slovenija bo 14. septembra gostovala v Latviji, 17. septembra pa bo v Stožicah gostila reprezentanco Turčije, še prej pa bo reprezentanca odigrala dve pripravljalni tekmi proti Hrvaški. Selektor Trifunović bo seznam kandidatov za prvi cikel drugega dela kvalifikacij sporočil v torek.

Slovenska reprezentanca bo v septembru nadaljevala s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Kitajska. Slovenci po prvem delu kvalifikacij zasedajo šesto mesto v skupini I z dvema zmagama in štirimi porazi. Blizu uvrstitve na SP so Španci, ki so prvi del zaključili s šestimi zmagami, na lestvici pa jim sledijo Latvijci in Turki, ki bodo tekmeci Slovenije v prvem ciklu drugega dela. Slovenci bodo v petek, 14. septembra, gostovali v Rigi, v ponedeljek 17. septembra pa bo v Stožicah gostovala reprezentanca Turčije. Poleg omenjenih ekip sta v skupini I še Črna gora in Ukrajina, ki sta prvih šest tekem zaključili z izkupičkom 3:3.

Selektor Rado Trifunović bo na torkovi novinarski konferenci predstavil imena košarkarjev, na katere računa v pripravljalnem obdobju ter na obeh kvalifikacijskih srečanjih. V pripravah, ki se bodo začele v četrtek 30. avgusta, bo Slovenija odigrala dve pripravljalni tekmi proti Hrvaški. V sredo, 5. septembra, bo Slovenija gostovala v Varaždinu, tri dni kasneje pa se bosta tekmeca udarila še v celjskem Zlatorogu.

Vstopnice za pripravljalno tekmo v Celju ter obračun Slovenije in Turčije v Stožicah bodo v prodaji od prihodnjega tedna.

V ponedeljek, 17. septembra, bomo prvič obeležili Praznik slovenske košarke. Lani je na ta dan slovenska reprezentanca postala evropski prvak, odslej pa bo vsako leto ta datum zaznamovan na prav poseben način. Več o akcijah, ki bodo potekale, boste izvedeli v prihodnjih dneh.

Z drugim delom kvalifikacij je prišlo tudi do dveh sprememb v strokovnem štabu reprezentance. Delo tehničnega vodje reprezentance bo po odhodu Tomaža Uršiča opravljal Martin Mežan. Miljana Grbovića, ki je s slovensko reprezentanco sodeloval od leta 2016, pa bo na mestu trenerja za telesno pripravo zamenjal Anže Maček. Košarkarska zveza Slovenije se ob tej priložnosti zahvaljuje Tomažu in Miljanu za izjemen doprinos pri delu s člansko reprezentanco.

Radovan Trifunović, selektor slovenske moške članske reprezentance:
“V četrtek bomo začeli s pripravami na prvi cikel drugega kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Imena igralcev, ki bodo vabljeni na priprave, še vedno niso povsem znana. Na širši spisek kandidatov smo dodali tudi peterico mladih – Gregorja Glasa, Miho Škedlja, Jakova Stipaničeva, Aljaža Bratca in Jurija Macuro, na katere se v prihodnosti resno računa. Dodatne težave pri sestavi ekipe nam povzroča tudi dejstvo, da se bodo lahko igralci, ki igrajo v španskem državnem prvenstvu, reprezentanci pridružili šele okoli 9. septembra. V pripravljalnem obdobju bomo odigrali tudi dve pripravljalni tekmi proti Hrvaški. Ne glede na rezultat na obeh srečanjih in sestavo ekipe, si želimo tekmi izkoristiti za pridobivanje prepotrebnih izkušenj pred nadaljevanjem kvalifikacij.”

 1. kolo, petek, 14. september, ob 18.30 (Riga, Latvija):
  LATVIJA : SLOVENIJA
 2. kolo, ponedeljek, 17. september, ob 20.00 (Stožice, Ljubljana):
  SLOVENIJA : TURČIJA

PRIPRAVLJALNI TEKMI:
Sreda, 5. september, ob 20.00 (Varaždin):
HRVAŠKA : SLOVENIJA

Sobota, 8. september (dvorana Zlatorog, Celje):
SLOVENIJA : HRVAŠKA

PREOSTALE TEKME DRUGEGA DELA KVALIFIKACIJ ZA SP 2019:

 1. kolo, četrtek, 29. november:
  UKRAJINA : SLOVENIJA
 2. kolo, nedelja, 2. december:
  SLOVENIJA : LATVIJA
 3. kolo, petek, 22. februar:
  TURČIJA : SLOVENIJA
 4. kolo, ponedeljek, 25. februar:
  SLOVENIJA : UKRAJINA