Liga NBA v lovu za božičem in (vsaj) pol milijarde dolarjev

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Čeprav se je sezona lige NBA šele dobro končala, se bo mogoče še pred božičem začela nova. Vodstvo lige NBA se namreč trudi doseči dogovor s združenjem igralcev, da bi se sezona začela že 22. decembra in ne šele konec januarja, kot je bil eden izmed prvotno komuniciranih datumov začetka nove sezone.

Razlogov za ta pritisk vodstva lige in lastnikov klubov je več, glavni pa je tisti finančni – liga namreč ocenjuje, da bi z začetkom lige januarja 2021 (ali še celo kasneje) to pomenilo vsaj za pol milijarde (po nekaterih ocenah pa celo milijardo) dolarjev izpada prihodkov, predvsem z naslova televizijskih pravic.

Že v času končnice v Orlandu se je govorilo o možnih datumih začetka lige – nekako je prevladovalo mnenje, da bo liga z začetkom naslednje sezone kar se da odlašala, predvsem zaradi želje, da bi lahko na tekme prišli tudi gledalci, ki s svojimi obiski tekem ligi in klubom zagotavljajo okrog 40% letnega prometa. V ta namen bi bila liga pripravljena ‘žrtvovati’ tudi novo poletje za igranje končnice.

 

Toda rekordno nizka gledanost končnice, ki je že sovpadala z začetkom NFL sezone (naslednje poletje pa bi podobno konkurenco predstavljale olimpijske igre) ter nič kaj optimistične napovedi glede izboljšanih epidemioloških razmer v ZDA, sta vodstvo lige primorali k iskanju hitre rešitve že za naslednjo sezono, da bi potem lahko v sezoni 2021/2022 spremljali ‘normalni’ ritem tekem v klasičnem časovnem obdobju.

V ta namen je liga predlagala začetek sezone že 22. decembra, da seveda ujame najbolj gledane božične termine, sezona bi brez tekme All Star trajala 71 tekem, končana pa bi bila pred olimpijskimi igrami.

V ta namen bi morala liga doseči nov sporazum z združenjem igralcev, ki pa bi moral biti sklenjen prejšnji petek, saj pretekli sporazum veleva, da mora od podpisa sporazuma do začetka priprav miniti 8 tednov – priprave pa so po tem predlogu načrtovane že za začetek decembra. Pred tem je seveda treba izvesti še nabor in odpreti ‘tržnico’ za prestope in menjavo igralcev. V tej že tako nori sezoni pa med drugim ni jasno še niti to, s kakšnimi proračuni bodo ekipe v naslednji sezoni sploh lahko razpolagale.

Sindikat igralcev si še vedno želi sezono začeti januarja (natančneje 18.1., na dan Martina Luthra Kinga), so pa sedaj vse vpletene strani rok za odločitev prestavile na ta petek – 6.11. Komisar je bil v svoji izjavi kratek in slikovit: ‘Čas za dogovor se izteka.’