Letos deveterica iz Slovenije v ZDA v srednjo šolo in na univerzo

s kategorijo
Novice
.

V letošnji sezoni bo v študentski oz. srednješolski ligi nastopalo 9 Slovencev. Eno dekle in 8 fantov se bo poskušalo dokazati svojim trenerjem in od letošnje sezone odnesti karseda veliko. Kar 5 od njih je v preteklosti svoje znanje dokazovalo tudi na Elite Basketball Showcase (https://www.elitebasketballshowcase.com/), ki bo letos v prenovljeni obliki 14.9. v Ljubljani. Prijave so odprte! (https://www.elitebasketballshowcase.com/sign-up—ebs-selection-camps.html)

Matej KAVAŠ (letnik 1996), Senior, Univesity of Nebraska

Najstarejši izmed Slovencev je pred letošnjo sezono menjal univerzo. Ker je zaključil študij na univerzi v Seattlu, je imel na voljo več opcij: dilema pa – ostati še eno leto na magistrskem študiju na prvotni univerzi ali zamenjati program in opraviti magistrsko leto na drugi univerzi. Odločil se je za slednjo in tako bo svojo zadnjo sezono prvič nastopal v konferenci BIG 10, ki velja za eno izmed močnejših.

Luka KRALJEVIČ (letnik 1997), Junior, Boston College
Luka je bil že leta 2016 kandidat za slovensko člansko reprezentanco. Od takrat naprej razvija svoj talent v ZDA. Najprej na Prep Schoolu (priprava na vstop na univerzo), sedaj pa že tretje leto v Bostonu. Njegova vloga v ekipi je vsako leto boljša, kar pomeni, da letos lahko pričakujemo dobre igre in nadaljnji košarkarski razvoj Domžalčana.

Aljaž KUNC (letnik 1999), Sophmore, Washington State University
Aljaž je bil verjetno najprijetnejše presenečenje prejšnje sezone. To bo sicer že tretje leto, odkar igra  ZDA in je okolja že dobro navajen. Vse je pripravljeno za najboljšo sezono v njegovi karieri.

Matej SUŠEC (letnik 1999), Freshman, Rollins College
Bivši igralec KK Grosuplje in slovenski mladinski reprezentant je edini Slovenec v NCAA 2. diviziji. V Orlando se je podal z željo po izobrazbi in čim boljši košarki. V lanski sezoni je odigral 15 tekem in dosegal po 2 točki na tekmo, letos pa verjamemo, da bo ta statistika še veliko boljša.

Petja KRUPENKO (letnik 1997), Senior, Hofstra University
Edina slovenska košarkarica v NCAA vstopa v svoje zadnje leto študija v ZDA. Kot ena izmed najizkušenejših košarkaric v ekipi bo odgovorna za stanje v garderobi, izven terena in na igrišču. Pred sezono so na Hofstra University menjali trenerko, tako da je v četrtem letniku ponovno čas za dokazovanje.

Domen OMLADIČ (letnik 1998), Junior, Richard Bland Statesmen
Domen, ki je svojo prvo sezono odigral na Tennessee Tech v NCAA prvi diviziji, je po končani sezoni menjal program in se odločil za dvoletni študij na Richard Bland Statesmen. V lanski sezoni je na 26 tekmah dosegal 2,8 točke v 14 minutah.

Maks KLANJŠČEK (letnik 1999), University of Missouri – Kansas City
Lansko leto je preživel na post-grad programu v zvezni državi New York. Po uspešno odigrani sezoni si je prislužil štipendijo univerze Missouri – Kansas City v 1. NCAA diviziji.

Klemen VUGA (letnik 2000), Vrginia Episcopal School
Klemen bo tudi svojo drugo leto v ZDA preživel v zvezni državi Virginia, kjer nastopa za tamkajšnjo srednješolsko ekipo Virginia Episcopal School. 

Maj DUŠANIČ (letnik 2001), Impact Acadamy
Impact Acadamy, Phoenix je letos močnejša za slovenskega mladinskega reprezentanta. Maj se je v Sloveniji kalil na Jesenicah, Slovanu in Parkljih, svoje zadnje mladinsko leto pa bo preživel v ZDA v zvezni državi Arizona.

Vsebino pripravljamo v sodelovanju z LV Prospects.