Legende, zaradi katerih so morali spremeniti pravila (KOLUMNA)

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna
.

V NBA obstajajo povprečni, dobri igralci, najraje pa gledamo odlične igralce. Legend ne pozabimo nikoli. A enega večjih poklonov igralec doživi, ko se zaradi njega v košarki spremenijo pravila. Nekaj takih igralcev in sprememb pravil opisuje zgodba spodaj.

foto: wikipedia
Lew Alcindor, kasneje Kareem Abdul Jabbar, pri zabijanju na tekmi za univerzo UCLA. foto: wikipedia

LEROY EDWARDS – PRAVILO TREH SEKUND

Leroy Edwards je kljub svojim 196 cm igral na poziciji centra v NBL ligi (predhodnica NBA lige od 1937 do 1949) za moštvo Oshkosh All-Stars, ki je izhajalo iz države Wisconsin. V dobi, ko se je v košarki dosegalo v povprečju precej malo točk na tekmo, je bil Edwards odličen strelec, saj je bil v letih 1938-1940 najboljši strelec NBL lige, v teh letih pa izbran tudi za najboljšega igralca lige. Bil je zelo močan, zato se je s svojo višino z lahkoto kosal z nasprotniki pod samim košem. Še več, z njimije dostikrat “pometel.”

S ciljem, da omili preveč pretepaško igro pod obročem, je NBL liga sprejela pravilo treh sekund (igralec je lahko v nasprotnikovi raketi največ tri sekunde naenkrat, medtem ko ima njegovo moštvo v posesti žogo in čas teče) in dala vedeti, da je Edwards glavni krivec za to spremembo, ki naj bi takrat košarko naredilo manj fizično. To novo pravilo Edwardsa sicer ni ustavilo, saj je še vedno dominiral, kar je bil dokaz njegove takratne kvalitete.

GEORGE MIKAN – PRAVILO NEPRAVILNE BLOKADE META IN RAZŠIRITEV ČRT RAKETE

George Mikan je bil prvi pravi NBA center. Kljub višini 208 centimetrov je bil, sploh za takratne čase, dovolj okreten in tehnično podkovan, da je v letih 1946 – 1956, najbolj v dresu Minneapolis Lakers (današnja franšiza Los Angeles Lakers), dominiral v NBA. Medtem, ko je igral še na univerzi DePaul, je razvil ubijalski horog z obema rokama. Vendar pa je s svojo igro tudi prisilil vodsvo univerzitetne lige (NCAA – National Collegiate Athletic Association), da je spremenilo eno pravilo. Ker je bil za tiste čase ekstermno visok je po metu nasprotnika z lahkoto ujel žogo, ki je padala proti obroču, še preden bi ta lahko šla skozi mrežico. Zato je NCAA liga leta 1944 prepovedala takšno vrsto blokade. Še danes velja, da v košarki blokada velja le če se žoga po metu nasprotnika še vedno giblje navzgor.

mikanPoleg spremembe pravil v NCAA je George Mikan s svojo poskrbel še za spremembo pravila v ligi NBA. Ker je tako dominiral v raketi pod košem, se je leta 1951 NBA liga odločila, da razširi črto za proste mete in s tem tudi raketo, da bi ostali igralci lahko lažje parirali Mikanu. Pred tem je bila raketa v obliki ključavnice, nato pa je dobila obliko kot jo poznamo danes.

WILT CHAMBERLAIN – PRAVILO PREPOVEDI POLAGANJA S ČRTE PROSTIH METOV

Wilta Chamberlaina ne bomo posebej predstavljali, saj ljudje ne živimo več v jamah in vsi ljubitelji košarke, še bolj pa NBA lige, vemo vse o njem – tudi to, da pravi, da je v življenju spal z več kot 20,000 ženskami. Chamberlain je bil leta 1964 vzrok za ponovno razširitev rakete (iz 365 cm na 487 cm), prepoved podaj iz avta preko table in še nekaj drugih sprememb prvil, a osredotočili se bomo na drugo spremembo košarkarskih pravil.

Wilt je bil pri eni košarkarski prvi resnično slab. Kot to velja za veliko število centrov, so bili prosti meti Ahilova peta Chamberlaina. Skozi svojo glamurozno NBA kariero jih je izvajal le 51,1%. Vendar, ko je bil še igralec univerze Kansas, je imel zanimivo tehniko izvajanja prostih metov. V dveh korakih se je zaletel iz vrha rakete (iz t.i. “kapice”), se odrinil pred črto za proste mete in žogo enostavno položil v koš (nekateri, brez dokazov, trdijo, da tudi zabil). Ker je bil visok 216 cm in imel 125 cm odriva ter izkušnje z atletiko pri skoku v višino, si lahko predstavljate, da tako izvajanje prostih metov enostavno ni bilo pošteno do ostalih igralcev. Zato so tak način izvajanja prostih metov prepovedali.

Ta prepoved Wiltove dominantnosti ni ustavila, a je na prostih metih samo v NBA karieri (1959-1973) “pustil” preko 5.800 točk.

LEW ALCINDOR (KAREEM ABDUL-JABBAR) – PRAVILO ZABIJANJA

Ko je še ena legenda NBA košarke Kareem Adbul-Jabbar igral za univerzo UCLA (University California, Los Angeles), je bil tako dober, da je včasih izgledalo, kot da lahko žogo v koš zabije kadarkoli, zaradi česar je bil praktično nezustavljiv. Zato se je leta 1968 NCAA odločila, da v študentski ligi prepove zabijanje. To pravilo se je imenovalo “Pravilo Alcindor.”

Ko je, takrat še Lew, diplomiral, je NCAA to pravilo ukinila in igralcem je bilo dovoljeno spet zabijati. Kot zanimivost velja tukaj omeniti še eno NCAA pravilo, ki sem ga tudi sam doživel 20 let nazaj v ZDA. Med ogrevanjem je bilo ekipam prepovedano zabijati, ko je bilo do začetka tekme še manj kot 20 minut. Če je kdo zabil med ogrevanjem, ko je bilo na uri še 19 minut in 59 sekund ali manj do začetka tekme, se je tekma začela z izvajanjem dveh prostih metov nasprote ekipe, zaradi dosojene tehnične napake igralcu, ki je zabil med ogrevanjem.

Vendar pa se je zaradi prepovedi  zabijanja Adbul-Jabbar bolj posvetil drugim košarkarskim elementom in je razvil svoj legendaren met preko glave (horog). Ko smo bili otroci, smo izgovarjali njegovo ime, ko smo se odločili za to vrsto meta na koš! Njegova kariera v ligi NBA pa je bila spektakularna, saj je v 20ih letih igranja (1969-1989) dosegel največ točk v zgodovini lige NBA – 38.387.

Nekatere druge spremembe pravil v košarki v ZDA in še posebej v NBA niso tako tektonske, zato bom omenjil le najbolj zanimive, igralca odgovornega za spremembo ter novo pravilo (t.i. »honorable mention«).

DARRYL DAWKINS – zaradi dveh razbitih tabel so se spremenili material, ki se uporabljajo za izdelavo le-teh.

SHAQUILLE O’NEAL – ekipe ne morejo več izvajati “Hack-a-Shaq” v zadnjih dveh minuteh tekme brez dodatnih posledic (poleg prostih metov).

foto: nba.com
foto: nba.com

MICHAEL JORDAN – nedovoljen napad; napad je bil prekinjen in žoga napadalni ekipi odvzeta, če je igralec v napadu igral na eni strani “1 na 1”, vsj trije njegovi soigralci pa so stali za črto za tri točke na nasprotni strani od žoge.

CHARLES BARKLEY IN MARK JACKSON – pravilo petih sekund; v petih sekundah mora igralec nekaj storiti v napadu (sploh Barkley je bil znan po tem, da je lahko s hrbtom proti košu lahko igral do nezavesti).

REGGIE MILLER – igralci ne smejo več pri metu inicirati kontakta z nogo z obrambnim igralcem, da bi izsilili osebno napako.

ALLEN IVERSON – NBA je določila pravila oblačenja zaradi njega. Zdaj so poškodovani ali igralci, ki niso v kadru oblečeni bolj primerno in ne kot hip-hop “gangsterji”.

RAJON RONDO – naglavni trakovi morajo imeti NBA logo pravilno obrnjen.

foto: nba.com/heat
foto: nba.com/heat

DWAYNE WADE – obliži na koži na površini ne smejo imeti napisanih imen.

CARON BUTLER – med tekmami ni dovoljeno žvečiti slamic.

 

Marsikateri NBA igralec je pustil velik pečat v NBA košarki, a samo največji ali pa najbolj zanimivi so spremenili košarkarska pravila!