LeBron James, navijač Liverpoola

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Sinoči ni bilo na sporedu lige NBA. Pozornost sveta je bila usmerjena v Madrid, kjer sta se v finalu nogometne Lige prvakov merila Tottenham in Liverpool. Zmago slednjih je z navdušenjem pospremil tudi košarkaški megazvezdnik LeBron James.

James je bil rojen v Akronu v Ohiu, kjer je tudi odraščal, tako da je njegov edini stik z nogometom bil tisti z ameriškim nogometom. Malo znano dejstvo je, da je James še v srednji šoli, ob košarki, zeleno-zlate šolske barve zastopal tudi ameriškem nogometu. Po pričevanjih nekaterih trenerjev in poznavalcev iz tistega časa, bi mladi LeBron zlahka namesto v NBA-ju igral lahko tudi v NFL-u.

V (prave) nogometne vode je James zaplaval šele pri 26-ih, ko je leta 2011 kupil 2-odstotni delež Liverpool FC, v času ko je ta klubski velikan igral pod pričakovanji in tisto sezono v Premier League zaključil na skromnem osmem mestu.

Nogometni klub iz mesta Beatlov je bil leto prej kupljen s strani ameriškega podjetja Fenway Sports Group, mesto predsednika pa je prevzel Tom Werner, ki to funkcijo opravlja že preko luže pri legendarnem baseball moštvu  Boston Red Sox. Kot rečeno, je leto kasneje James, takrat igralec Miami Heat, prek marketinške firme LRMR, ki jo upravlja skupaj s svojim agentom Richom Paulom, kupil majhen delež kluba, za katerega je odštel 6,5 milijonov ameriških dolarjev.

James je ob nakupu dejal, da je s tem, ko je prvič stopil na parket lige NBA postal poslovnež. Predsednik Liverpoola Werner pa je izrazil prepričanje, da bo sodelovanje plodno za obe strani, večjega navijača kot LeBrona Jamesa bi pač težko kje dobil.

Sedem let kasneje se zdi, da je imel Werner prav. Na lestvici najbolj vrednih nogometnih klubov, ki jo vsako leto pripravi revija Forbes, se Liverpool FC trenutno nahaja na osmem mestu, vrednost delnic pa neprestano raste. Potem, ko so lansko leto prišli do velikega finala Lige prvakov je po nekaterih računicah LeBronov delež v klubu bil vreden že 32 milijonov ameriških dolarjev ali skoraj šestkrat več kot ob nakupu. Po sinočnji zmagi nad Tottenhamom se zna zgoditi, da bo ta vsota še višja. Kako torej James ne bi tako navdušeno spremljal Redsov.