LBJ zadnja žrtev ameriške protikitajske histerije

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Potem, ko se je zdelo, da se histerija okoli tvita Daryla Moreya končno umirja, je olje na ogenj dolil prvi zvezdni lige LeBron James rekoč, da športni direktor Houston Rocketsov ni imel dovolj znanja ali informacij, da bi lahko opravičil podajanje mnenja o protestih v Hongkongu.

 

Po začetnem hudem odzivu iz Kitajske, ko je bila prihodnost NBA-ja v najštevilnejši državi na svetu postavljena pod vprašaj, so se določeni prenosi tekem po tihem znova začeli, prav tako pa se ni uresničil scenarij po katerem bi oblasti prepovedal izvedbo načrtovanih tekem med ekipama Lakersov in Netsov na Kitajskem.

James si je s svojo izjavo nakopal jezo številnih podpornikov protestniškega gibanja, v samem Hongkongu pa so demonstranti tudi zažgali njegov dres.

Protesti v Hongkongu trajajo že več mesecev in so skrajno občutljiva tema na Kitajskem. Hongkong ima zaradi kolonialne preteklosti poseben status in uživa visoko stopnjo avtonomije od celinske Kitajske. T. i. režim ene države dveh sistemov je bil uveden ob umiku britanskega imperija leta 1997, predvidoma pa bo trajal do leta 2047, ko se izteče 50-letno prehodno obdobje. Kaj se bo zgodilo takrat ni povsem jasno, saj so razlike med sistemoma – in posledično Kitajci na obeh straneh – že zdaj zelo velike.

Iskra, ki je zanetila požar pri tokratnih masovnih demonstracijah je bil predlog zakona, ki bi omogočal medsebojno izročanje osumljencev za kazniva dejanja med Pekingom in Hongkongom, kar so številni prebivalci slednjega dojeli kot grožnjo svobodi govora, češ da bi nato lahko Kitajska zahtevala izročanje posameznikov obtoženih političnega delovanja proti oblastem na celini. V vmesnem času pa so demonstracije prerasle v številčno protivladno gibanje, deli protestnikov pa odkrito zahtevajo prekinitev vseh s celino in neodvisnost, na kar vlada v Pekingu nikakor ne namerava pristati.