Lahko Slovenija ponagaja Moki Slavniću in njegovi ekipi?

Rubrika: Košarka na vozičkih

Pa so ljubitelji košarke v Sloveniji dočakali, da slovenska ekipa nekaj pomeni v Ligi NBL Wheel. Trenerju Žigi Kobaševiču je uspel veliki met, nadaljeval pa je delo, kjer je temelje postavljal že njegov predhodnik Gregor Vodenik. Danes ekipa Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite igra polfinale v Bihaču, tekmec pa KKOI Vrbas, aktualni prvak regije, kjer kot športni direktor in promotor ambasador deluje legendarni Zoran Moka Slavnić!

„Tak dosežek, s katerim pa se ne mislimo zadovoljiti, name pomeni veliko. Predvsem za ekipo in vse te fante, ki so trdo trenirali, se odrekali. Od boja za mesta v spodnjem domu je tu zdaj boj za vrh, za medaljo,“ razmišlja Kobaševič. Pravi, da ima skupaj zbrano najmočnejšo zasedbo v zadnjih letih, predvsem pa se obrestuje vloženo delo pred lanskim evropskim prvenstvom, ki se za našo selekcijo ni izšel po željah in pričakovanjih. Življenje gre dalje, Žiga in igralci so pljunili v roke, glave so dali dol in skromno ter trdo delali.

V rednem delu regionalne lige so pristali na 2. mestu, dovolj, da se danes merijo z KKI Vrbas. Ki ima izjemno ekipo.
„Petkrat zapored so najboljši v Ligi NLB Wheel. Velik motiv imamo, da jih premagamo. Da s ejim postavimo po robu. Morda nas bodo vsaj podzavestno malce podcenili. So favoriti, to je jasno, a tekma se začne z rezultatom 0:0. Vemo, kaj znano, vemo, kaj zmorejo. To bo na nek način tako, kot bi se merila Budućnost in Krka v Ligi ABA. Denar ne igra na parketu, zagotovo imamo večje srce!“ poudari Žiga, ki je v zadnjih dneh do obisti preučil Vrbas. „Vemo, kdo je kdo, kakšne principe imajo v obrambi, kako igrajo v napadu. So pa posebni, ker ne igrajo sistema z nekimi označenimi akcijami. Zato jim je malce težje slediti, v igri imajo precej svobode,“ nadaljuje trener Žiga.

 

View this post on Instagram

 

Bihac, here we come!!! #zsispokteam #nlbwheel #semifinal #bihac #gameday

A post shared by Wheelchair Basketball Slovenia (@wheelchair_basketball_slovenia) on

Ob tem poudari, da je košarka na vozičkih v svetu resen in profesionalen šport, od katerega košarkarji in košarkarice živijo. O tem včasih govori tudi s svojimi kolegi iz hodeče košarke, ki spremljajo, kaj in kako Žiga uspešno dela v športu invalidov. Košarko hodečih in košarko na vozičkih pa povezuje še eno dejstvo: brez hitrosti ni uspeha. Temu stremi tudi 26-letni Kobaševič, ki ekipo vodi od leta 2017!