Lahko delo za Krko in Primorsko ob uvodu v novo sezono

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Devetindvajseto sezono 1. SKL so otvorili branilci naslova državnega prvaka iz Kopra ter košarkarji Zlatoroga. Koprčani so pred domačo publiko v Bonifiki nadigrali Laščane in na koncu slavili z 42 točkami razlike. Na drugi tekmi prvega kola sta se pomerila Krka in Terme Olimia Podčetrtek. Novomeščani so v drugem polčasu strli upor gostov in na koncu zmagali z rezultatom 91:60. Preostali dve tekmi prvega kola bosta odigrani v soboto, 5. oktobra.

Koper Primorska je po sanjski prejšnji sezoni tudi v novi eden izmed glavnih favoritov za naslov državnega prvaka. V prvem delu sicer ne bo imela tekmeca iz Ljubljane, saj se bo Cedevita Olimpija domačim ekipam pridružila šele v drugem delu konec februarja. Zato bo imela 1. SKL v prvem delu le devet udeležencev, kar pomeni, da bo v vsakem krogu ena ekipa prosta, tokrat je to Rogaška.

Obračun med Koprom Primorsko in Zlatorogom je bil odločen praktično že pred začetkom. Razlika v kakovosti igralskega kadra je bila velika in gostje niso imeli nobenih možnosti. Hkrati je bila za njih to prva uradna tekma v sezoni, Koprčani pa so že odigrali in zmagali slovenski Superpokal ter dve tekmi v superpokalu regionalne lige.

Pri domačih se je vseh enajst igralcev, ki so stopili na parket, vpisalo med strelce (zaigral ni le Marko Jagodić Kuridža). Šest jih je imelo dvomestno število točk, izstopali pa so Ivan Marinković, ki je ob metu 7:8 dosegel 18 točk, Žiga Dimec (17 točk) in Luka Vončina (15 točk, trojke 5:7). Pri gostih je bil najbolj učinkovit Petar Kusovac z 20 točkami.

Zaradi obveznosti v regionalni ligi bo Koper Primorska tekme v 1. SKL igrala sredi tedna – naslednja jo čaka 9. oktobra doma proti Krki, Zlatorog Laško pa bo 11. oktobra gostil Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur.

Jurica Golemac, trener Koper Primorske: “Čestitke fantom za profesionalno odigrano tekmo. Pomembno je bilo, da minute razdelimo med vse naše košarkarje in da se nihče ni poškodoval. Razlika v kakovosti med ekipama je očitna. Zlatorog je obračun odigral po najboljših močeh. Mi smo lahko zadovoljni s tem, da lahko že v četrtek normalno treniramo, saj ni potreben dodaten počitek za nobenega izmed naših košarkarjev, saj nihče ni igral toliko, kot na kakšni drugi tekmi.”

Robi Ribežl, trener Zlatoroga Laško: “Čestitke Koper Primorski za zmago, demonstrirala je svojo moč. Mi v naših glavah nismo bili pravi. Napravili smo preveč nepotrebnih, neizsiljenih napak. To je botrovalo temu, da na tej tekmi nismo napravili ničesar. Vesel sem edino dejstva, da sem priložnost lahko namenil tudi mlajšim košarkarjem.”

Krka je zanesljivo prišla do uvodnih dveh točk. V prvem polčasu si je priigrala dovolj visoko prednost, da je lahko trener Simon Petrov v nadaljevanju enakomerno razdelil minutažo med igralce in ekipo pripravil tudi na start v regionalni ligi.

Novomeščani so dobili vse četrtine, glavno breme v napadu pa so nosili Glenn Miller Cosey s 23 točkami (8 podaj, 5 skokov, trojke 4:5, indeks 31), Dalibor Đapa (16 točk) in Gani Oladimeji Lawal (15 točk, 7 skokov). Pri gostih, ki so skok izgubili z 32:49 in zadeli le pet trojk iz 24 poskusov, je David Gabrovšek dosegel 17 točk.

Krko naslednji teden (9.10.) čaka gostovanje pri aktualnem državnem prvaku v Kopru, Podčetrtani, ki šele drugič v zgodovini kluba nastopajo v prvi ligi, pa so v drugem krogu prosti, tako da bodo naslednjo tekmo igrali šele 19. oktobra na Polzeli.

Simon Petrov, trener Krke: “Zadovoljivo smo opravili s prvo tekmo. Imeli smo tako dobre kot slabe trenutke, kar je normalno za prvo tekmo, saj se še lovim. Verjamem, da bomo na naslednjih tekma že boljši. Veseli me, da je bila dvorana kar precej polna in se zahvaljujem gledalcem za spodbudo. Upam, da bo tudi v naslednjih tekmah tako.”

Davor Brečko, trener Terme Olimia Podčetrtek: “S tekmo smo lahko zadovoljni. Smo majhen klub, a smo se proti Krki, ki je vrhunska ekipa, borili po najboljših močeh. Čestitam jim za zmago. Veseli me, da sem lahko dal priložnost vsem igralcem, tudi mlademu Gašperju Škorjancu, ki je napolnil komaj 15 let in se je tudi vpisal med strelce. Mi z veseljem čakamo tekme z enakovrednejšimi nasprotniki.”

1. kolo, 2. oktober:
Koper Primorska : Zlatorog Laško 115:73 (33:16, 29:20, 24:22, 29:15)

Holt 2, Čakarun 14, Hrovat 5, Barič 4, Kosi 8, Lazić 13, Marinković 18, Hodžić 9, Dimec 17, Šiško 10, Vončina 15; Vodiškar 8, Jereb 3, Ivec 2, Kusovac 20, Kellner 4, Grdodalnik 8, Joseph 13, Bjeletić 8, Gontar 2, Štemberger 5.

Krka : Terme Olimia Podčetrtek 91:60 (24:15, 24:16, 25:17, 18:12)
Cosey 23, Škedelj 11, Đapa 16, Fifolt 3, Jošilo 10, Lapornik 5, Ramljak 4, Lawal 15, Osolnik 4; Kosič 9, Strnad 11, Švigelj 4, G. Škorjanc 2, Milašinović 2, Cerkovnik 13, Gabrovšek 17, Reberšak 2.

Preostali tekmi 1. kroga
5. oktober, ob 19:00

Helios Suns : Gorenjska gradbena dela Šenčur
Hopsi Polzela : Šentjur

Standings provided by Sofascore LiveScore