KZS, vse najboljše! Prvi predsednik je bil Tine Benedičič

Rubrika: Liga Nova KBM

V nedeljo mineva 73 let od ustanovitve Košarkarske zveze Slovenije. 15. januarja 1950 je namreč na ljubljanskem Taboru potekala ustanovna skupščina KZS. V letu 2023 slovenske košarkarice in košarkarje čakajo številni izzivi.

Košarkarska društva in zveze so bile pred letom 1950 del Fizkulturne zveze Slovenije (FZS), organizacijske težave pa so botrovale temu, da se je ustanovila samostojna zveza. Ustanovitelji Košarkarske zveze Slovenije so bili Tine Benedičič, Adi Klojčnik, Danilo Erbežnik, Vojmil Šerbec, Marko Deu, Stane Fugina, Tugomir Vozelj, Peter Breznik, Dušan Kit ter Miran Počkar, prvi predsednik Košarkarske zveze Slovenije pa je postal Tine Benedičič.

Košarkarska zveza Slovenije je ob koncu leta 1950 združevala 19 sekcij in imela 630 članov. Triinsedemdeset let kasneje je v krovno slovensko košarkarsko organizacijo včlanjenih 149 registriranih klubov oziroma društev. V letošnji tekmovalni sezoni ima od kategorije U14 pa vse do članske kategorije pravico nastopa 6.370 domačih igralcev in igralk ter 164 tujcev in tujk. Od leta 2000, ko je bil vzpostavljen nov registracijski sistem, je vseh registriranih domačih igralcev 47.853, tujcev pa 1.997. V košarki 3×3 ima izdano tekmovalno licenco 451 igralcev.

V štirih moških članskih ligah nastopa 60 moštev, v enotni ženski ligi pa sedem ekip. Z vsaj eno ekipo v tekmovanju mlajših starostnih kategorijah nastopa 85 moških klubov in 20 ženskih klubov, 11 klubov pa ima v tekmovanju mlajših starostnih kategorij tako moško, kot žensko ekipo.

Košarkarska zveza Slovenije bo še naprej z velikim zanosom opravljala različne aktivnosti v dobrobit slovenske košarke ter športa na splošno. Sicer pa slovenske košarkarice in košarkarje čaka leto polno izzivov. Vrhunec leta 2023 pa bosta vsekakor predstavljala junijsko domače žensko evropsko prvenstvo in moško svetovno prvenstvo v Aziji.