KZS: Selektorji reprezentanc ostajajo, mladince prevzel Sekulić

Rubrika: Mlajše selekcijeŽenska košarka

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je na svoji zadnji seji v letu 2014 imenoval selektorje za žensko člansko reprezentanco ter državne vrste mlajših kategorij.

foto: Drago Perko/kosarka.si
foto: Drago Perko/kosarka.si

Reprezentanci članic bo poveljeval Damir Grgič, ki bo vodil tudi ekipo deklet do 18 let. To čaka domače evropsko prvenstvo, ki bo potekalo od 30. julija do 9. avgusta 2015 v Celju, Slovenija pa bo na njem nastopila z zelo nadarjeno generacijo. Damjan Novaković, Dejan Čikić in Stojan Fink so ostali glavni trenerji ekip, ki so jih vodili že v letu 2014, nov trener pa je še Aleksander Sekulić (fantje U18).

Člani: Jure Zdovc
Članice: Damir Grgič
Fantje U20: Damjan Novaković
Fantje U18: Aleksander Sekulić
Fantje U16: Dejan Čikić
Dekleta U18: Damir Grgič
Dekleta U16: Stojan Fink

Damir Grgič, selektor ženske članske reprezentance:
“Košarkarski zvezi Slovenije se zahvaljujem za zaupanje. Biti selektor reprezentance je izjemna čast, obenem pa tudi velika odgovornost. Sem zmagovalec po naravi in to zmagovalnost in pozitivno energijo bom poskušal prenesti na igralke. Verjamem, da lahko v obdobju, ko bom selektor, naredimo korak naprej in s kakovostnim delom člansko košarko približamo evropskemu vrhu.”

Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc:
“V ženski članski reprezentančni košarki bo v naslednjem letu prišlo do sprememb v kvalifikacijah za velika tekmovanja, začenši z EuroBasketom 2017, za katerega se bodo dekleta borila kar v za to predvidenih obdobjih med sezono. Ker gre za vzporedno s tem za nov ciklus in ker članska reprezentanca ne bo več aktivna v poletnih mesecih, smo na KZS ocenili, da bi bilo ob nadarjenih mladih rodovih, ki prihajajo, smiselno združiti selektorska stolčka ženske članske reprezentance ter mladink U-18. Menim, da smo za ti vlogi z Damirjem Grgičem dobili najboljšo možno izbiro, zaradi česar smo se z njim odločili podpisati večletno pogodbo.”

Strokovni svet pozitivno o 7. mestu na SP 

Isti dan je potekala tudi seja Strokovnega sveta, na katerem je poročilo o delu moške članske reprezentance predstavil selektor Jure Zdovc, ki je ekipo vodil na svetovnem prvenstvu v Španiji in jo bo tudi naslednje leto na EuroBasketu 2015. Strokovni svet je na poročilo podal pozitivno mnenje, obenem pa dodal, da sta bili igra na SP 2014 in tehnična priprava igralcev odlični, da je bila ekipa na zunanjih položajih konkurenčna vsem ostalim reprezentancam.

ReprezentancaStrokovni svet je pohvalil odločitev strokovnega štaba, da se ta ni odločil za kalkuliranje na tekmi 4. kola prvega dela SP 2014 proti Angoli, prav tako pa odločitev Košarkarske zveze Slovenije, da ustanovi B-člansko reprezentanco, prek katere so nekateri igralci prejeli nove delodajalce, drugi so imeli boljšo odskočno desko za uvrstitev v A-reprezentanco, tisti, ki jim to ni uspelo, pa so imeli skoraj mesec dodatnih kakovostnih treningov.

Izvršni odbor KZS je potrdil tudi predlog združenj, ki so predlagala znižanje finančne kazni za tehnično napako zaradi simuliranja osebne napake za polovico.