KZS razočarana nad odločitvijo Fibe

Rubrika: Eurobasket

Košarkaška zveza Slovenije je po včerajšnjem razočaranju, ko je ostala brez organizacije skupinskega dela EuroBasketa 2021 v odzivu izrazila obžalovanje, da ne bomo imeli priložnost ponovno bodriti našo reprezentanco v Stožicah, kljub temu, da “poleg Nemčije, Italije in Češke v tem trenutku edini izpolnjujemo vse zahtevane kriterije”. Pisni odziv prenašamo v celoti:

 

Spoštovani!

München – Slovenski košarkarski navdušenci na žalost ne bodo mogli spremljati novega EuroBasketa na domačih tleh. Člani odbora FIBA Europe namreč Sloveniji, kljub odlični zasnovi, pripravi in predstavitvi projekta ter dejstvu, da poleg Nemčije, Italije in Češke v tem trenutku edina izpolnjuje vse zahtevane kriterije, niso zaupali organizacije ene od skupin evropskega prvenstva leta 2021. Prvenstvo bo potekalo na Češkem, v Gruziji, Italiji ter Nemčiji, kjer se bo odvijal tudi sklepni del. Ženski EuroBasket bo istega leta na sporedu v Franciji in Španiji.

Aktualni evropski prvaki iz Carigrada naslova evropskih prvakov torej ne bodo branili na domačem parketu v ljubljanski Areni Stožice. Skupinski del prvenstva bodo gostili Češka (Praga), Gruzija (Tbilisi), Italija (Milano) in Nemčija (Köln). Izločilni dvoboji EuroBasketa bodo na sporedu v nemškem Berlinu. Brez organizacije prvenstva sta poleg Slovenije ostali Madžarska in Estonija. EuroBasket bo na sporedu med 2. in 19. septembrom 2021.

Omenjeni štirje organizatorji prihajajočega EuroBasketa so že neposredno uvrščeni na prvenstvo. Po trenutni zamisli FIBA Europe je prav tako jasno, da bodo te reprezentance kljub temu igrale kvalifikacije. Ni pa še povsem znano, ali bodo njihovi rezultati šteli in koliko ekip se bo iz teh skupin uvrstilo na EP. Žreb kvalifikacijskih skupin bo v ponedeljek, 22. julija, prav tako v Münchnu.

Sicer pa je sistem kvalifikacij spremenjen v primerjavi z zadnjimi kvalifikacijami, saj bodo prvenstva zdaj potekala na štiri leta. Dvaintrideset ekip bo razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh terminih oziroma kvalifikacijskih oknih – med 17. in 25. februarjem 2020, med 23. novembrom in 1. decembrom 2020 ter med 15. in 23. februarjem 2021. Na EP se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine.

Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije:
“Čestitam vsem izbranim gostiteljem za organizacijo evropskega prvenstva leta 2021. Zahvaljujem se vsem sodelavcem na Košarkarski zvezi Slovenije za izredno pripravo in prezentacijo naše kandidature. Žal se ni izšlo, da bi Ljubljana dobila izvedbo ene skupine EuroBasketa, čeprav je bilo narejeno vse, da bi se to zgodilo. Upamo, da bo dogodek vrhunski. Izbrani gostitelji so dobri, upam pa, da bo tudi Gruzija izpolnila svoje obljube o dokončanju izgradnje nove dvorane.”

Grega Brezovec
Vodja odnosov z javnostmi KZS & PR moške in ženske članske