Kvalifikacije so se začele, Slovenija v sredo proti Angoli

Rubrika: Reprezentanca

S tekmama med Poljsko in Angolo ter Litvo in Venezuelo se v Kaunasu v torek začenja olimpijski kvalifikacijski turnir, na katerem bo slovenska reprezentanca v svojem tretjem poskusu lovila prvo uvrstitev na olimpijske igre. #mojtim prvi dvoboj na turnirju čaka v sredo ob 15.30 uri po slovenskem času. Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića se bodo za uvod pomerili z Angolo. Tekmo boste lahko spremljali na Kanalu A.

OLIMPIJSKI KVALIFIKACIJSKI TURNIR V KAUNASU (Žalgirio Arena)

Sreda, 30. junij, 2021, ob 15.30 po slovenskem času
ANGOLA – SLOVENIJA (prenos na Kanalu A)

Četrtek, 1. julij, 2021, ob 15.30 po slovenskem času
SLOVENIJA – POLJSKA (prenos na Kanalu A)

Vse od prihoda v Fibin mehurček v Kaunas, je v uradnem hotelu ter Žagirisovi dvorani med vsemi šestimi reprezentancami čutiti veliko čustev in strasti. Vseh šest moštev si namreč želi uvrstitve na olimpijske igre, a vozovnica je zgolj ena. #mojtim jo bo po letu 1992 in 2008 lovil tretjič v svoji zgodovini.

Prvi tekmec na parketu dvorane, v kateri domuje litovski velikan Žalgiris, bo Angola. Slednja je bila od leta 1992 pa do Pekinga 2008 sicer redna udeleženka olimpijskih iger, a kakšnega odmevnejšega rezultata v košarkarskem svetu še ni naredila. Pred turnirjem v Kaunasu je odigrala le dve pripravljalni tekmi proti zasedbi Katalonije in ekipi Joventuta iz Badalone. Slovenci in Angolci so do sedaj odigrali tri medsebojne tekme. Vse tri so dobili slovenski košarkarji. Avgusta leta 2007 so bili boljši na pripravljalni tekmi (78:51), enako natanko sedem let kasneje (79:58), prav tako pa tudi septembra 2014 (93:87) v četrtem kolu svetovnega prvenstva. Izmed trenutne zasedbe #mojtim so se tako z Angolci že pomerili kapetan Edo Murić, Klemen Prepelič, Zoran Dragić, Jaka Blažič in Aleksej Nikolić.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
”Angola ima fizično zelo močno reprezentanco ter novega španskega trenerja. Na igrišču predvsem v obrambi skušajo izkoristiti to svojo fizično moč, tudi v napadu pa imajo nekaj orožij. Svojo igro skušajo uveljaviti predvsem pod samim obročem, tako da bomo morali stopiti skupaj ter igrati zelo agresivno.”

Edo Murić, kapetan slovenske reprezentance:
“Proti Angoli sem sicer pred leti že igral. Poimensko igralcev sicer ne poznam preveč dobro, saj v klubski sezoni igrajo v drugih ligah, kot igram sam in nimam veliko možnosti igrati proti njim. Kar smo uspeli videti skozi analizo je, da so njihovi igralci res zelo fizično močni. Sigurno bodo v igri stavili na to in z njimi bo potrebno iti v kontakt. Morali se bomo boriti, zapirati prostor pod košem in ustaviti njihov protinapad.”

Vlatko Čančar, slovenski reprezentant:
“Naše misli so povsem osredotočene na tekmo proti Angoli. Osebno bom prvič igral proti njim, pravzaprav niti nisem imel možnosti, da bi jih kdaj spremljav v živo. Je pa strokovni štab pripravil analizo njihove igre, ki smo si jo v teh dneh večkrat ogledati. Menim, da se moramo bolj kot na njihovo igro, predvsem osredotočiti nase.”

Mike Tobey, slovenski reprezentant:
“Prva tekma na turnirju je vedno zelo pomembna. Važno je, da hitro ujameš ritem in uveljaviš svoj način igre. Pri Angoli gre za fizično zelo čvrsto  ekipo, ki je močna v skoku in dobro igra v obrambi. Naša naloga bo, da hitro omejimo njihovo energijo ter se predvsem osredotočimo na lastno igro. Z našim kombinatornim napadom moramo prihajati do odprtih metov ter nasprotniku ne smemo dovoliti, da bi prevladoval v skoku pod obema obročema.”

Po trenutnih informacijah iz Kaunasa je v dvorani lahko prisotno 65 odstotkov kapacitete dvorane. Organizatorji pričakujejo, da se bo največje število navijačev zbralo na finalni dan v nedeljo. Na glasno pomoč s tribun pa računajo tudi slovenski košarkarji. S turistično agencijo Kompas namreč že na tekmo z Angolo prihaja čarterski let navijačev, dan kasneje pa bo v Litvo poletelo še drugo letalo.

Že v četrtek ob isti uri Slovenijo čaka obračun s Poljsko, v primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini pa se bo v polfinalu srečala z najboljšima ekipama iz skupine A, Litvo, Venezuelo ali Južno Korejo. Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine ter prostem petku, bosta namreč v soboto na sporedu polfinalna obračuna (A1 : B2 in A2 : B1), v nedeljo pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

SPLETNA STRAN OLIMPIJSKEGA KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA V KAUNASU

Štirje olimpijski kvalifikacijski turnirji sicer med 29. junijem in 4. julijem potekajo v Beogradu, Kaunasu, Splitu in kanadski Victorii. Na olimpijske igre se bodo uvrstili le zmagovalci iz vsakega prizorišča. V Tokio so že uvrščene Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija, Iran ter Japonska.