Krka v trilerju boljša od Mornarja, Okorn javno izpostavil tega slovenskega košarkarja

Rubrika: ABA Liga

Košarkarji so v tekmi 18. kroga AdmiralBet ABA lige dosegli zelo pomembno zmago v boju za obstanek.  Mornarja iz Bara so v domači dvorani premagali z 79-72 (21-15, 17-22, 18-22, 23-13) in mu tako ušli za zmago.

Krkaši so začeli v petorki Jan Špan, Miha Cerkvenik, Leon Stergar, Marko Radovanović in Darko Planinić in po petih minutah vodili z 11-6, je minuto kasneje pa je pri 14-6 prvo minuto odmora vzel gostujoči trener Pavičević. Z njo je zaustavil Krkaše, ki pa so ob koncu polčasa le imeli šest točk prednosti (21-15). V začetku druge četrtine so naši košarkarji zgrešili kar nekaj metov izpod koša, kar so gostje izkoristili in v 14. minuti izenačili na 24. Po šestih zaporednih točkah so v 16. minuti prvič povedli (28-30). Ob polčasu so Krkašu imeli minimalno prednost (38-37).

Na začetku drugega polčasa je trojko zadel Planinić, gostje pa so hitro izenačili na 44. Ob sodniški minuti odmora sredi tretje četrtine je bilo 50-48, po izenačeni borbi pa so prav ob koncu tretje četrtine gostje prišli do treh točk prednosti (56-59). Sredi zadnje četrtine je bilo izenačeno na 67. Miha Škedelj s polaganjem in Jairus Hamilton sta nato Krko popeljala v vodstvo z 72-67. Luković je zadel oba prosta meta za Mornar, Cerkvenik pa je po treh Krkinih skokih v napadu povečal na 74-69. Dunn Martin je minuto pred koncem zadel za 74-71, a je nato Radovanović dosegel trojko, z zabijanjem ob koncu tekme pa je le še potrdil Krkino zmago.

5x Krkin naj:
Najboljši strelec: Jurij Macura 18
Največ skokov: Miha Cerkvenik 10
Največ asistenc: Jan Špan 12
Največ pridobljenih žog: Jairus Hamilton, Jan Špan in Marko Radovanović 1
Najkoristnejši igralec (indeks učinkovitosti): Leon Stergar 18

Gašper Okorn, trener Krke: »Čestital bi svojim igralcem ne samo za zmago, ampak bi izpostavil tri zadeve. Prva je neverjetna psihološka pripravljenost. Tako osredotočeni in psihično močni v letošnji sezoni še nismo bili. Vedeli smo, kaj nam tekma prinaša oziroma bolj, kaj nam odnaša. Današnjega poraza se po vsej verjetnosti ne bi dalo nadomestiti. To so igralci vedeli, ampak so zdržali. Druga stvar je, kako so igralci sledili taktičnim navodilom, ki smo jih postavili v zadnjih dveh dneh. Od lanskega finala 2. ABA lige nisem videl tako malo napak v povezavi s tem, kako smo želeli igrati. In tretje, kar sicer redko počnem. Lahko izpostavim vse, ki so stopili na parket. Špana za 12 asistencami, Radovanovića za igro ob koncu, Macuro kot najboljšega strelca, ampak bodimo pošteni. To, kar so Stergar, Škedelj in Cerkvenik naredili v obrambi proti zunanji liniji Mornarja, je definitivno na ravni te lige oziroma na ravni, na kateri želijo igrati. Zanimivo, Cerkvenik je tekmo končal z dvema točkama, zgrešil je celo dva prosta meta, ampak vsi vemo, kako pomembni sta bili ti točki. Imel je 10 skokov. Skratka, ni pomembno, koliko košev daš, ampak, kaj počneš. In on je danes opravil vrhunski posel. Skratka, ti trije so imeli vsak svoje pluse, ampak, kar so delali v obrambi, je to to. Kar se zmage tiče, smo veseli, ampak ne bi delal nobene evforije. Gre za izključno dobljeno bitko v športni vojni, ki bo še dolga. S trenerjem Mornarja Pavičevićem se boriva vsak za svojo ekipo in ne eden proti drugemu. Mornarju ne želim nič slabega, to je samo šport. Cenim ga kot tudi kot velikega gospoda in želim, da tako tudi ostane.«

Mihailo Pavičević, trener Mornarja- Barsko zlato: »Čestitke Krki za zasluženo zmago. Tekma je bila negotova, rezultat se je lomil in praktično vse je bilo na eno žogo. Na koncu smo prišli v serijo prenaglih metov in odločitev in z zelo slabo obrambo dovolili Krki, da pride do razlike, s katero se je tekma končala. Ključni razlog poraza je enostaven. Krka je imela 50 skokov, od tega 21 v napadu, mi pa 29. S tem ne moreš zmagati niti proti nižjerazredni ekipi. To je bilo odločilno. Pri dveh, treh točkah razlike, so pobrali tri žoge v napadu in na koncu zadeli. Imeli so 21 napadov več in s tem ne moreš upati na kaj več.«

Krkaši imajo sedaj štiri zmage, zmago več od Mornarja in boljšo koš razliko v medsebojnih tekmah, kjer je zmagal vsak po enkrat. V prihodnjem krogu bodo v torek, 6. 2., ob 17.00 gostili SC Derby iz Podgorice. Še prej pa jih v torek, 30. 1., in petek, 2. 2., čakata četrtfinalni tekmi Pokala Spar s Termami Olimia.