Kriza identitete v NBA – kaj se dogaja s slavnimi franšizami?

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna, Novice
.

Od sezone 1948/1949 do sezone 2013/2014 se ni zgodilo, da se v isti sezoni nobena ekipa iz velike trojke v NBA ni uspela uvrstiti v končnico lige. Frašnize Boston Celtics, Los Angeles Lakers in New York Knicks so imenovani kot velika trojka zaradi svojih legendarnih uspehov, lesketajočih se luči v njihovih slavnih dvoranah in velikih NBA trgih, ki so in še vedno igralcem ponujajo večno slavo ter denar.

A v letošnji sezoni spet kaže, da ta tri moštva ne bodo prišla do uvrstitve v končnico NBA lige, torej že drugo zaporedno leto. Kaj se dogaja? Tako kot je košarka lahko zelo kompleksna in zahteva veliko razmišljanja, je tudi odgovor na to vprašanje večplasten.

Vlečna konja Lakersov in Bostona v zadnjem desetletju - Bryant in Pierce. foto: wbur.org
Vlečna konja Lakersov in Bostona v zadnjem desetletju in več – Bryant in Pierce. foto: wbur.org

BOSTON CELTICS

Po šampionski sezoni leta 2008, ko je pred tem Boston sestavil ekipo na način, ki je nekako postal nova smernica za prehitevanje na poti do prstana – Paulu Pierceu sta se leta 2007 pridružila še dva zvezdnika, Kevin Garnett in Ray Allen – se je ekipa uspela uvrstiti še v NBA finale leta 2010, nato pa je motšvo leta 2012 zapustil prvi zapustil Ray Allen, odšel v Miami in podrla se je kemija ekipe. V Bostonu si tega sprva niso priznali, zato so namesto velike trojice menili, da lahko po visokih mestih poseže nova velika trojica z Rajonom Rondom, a takratnemu trenerju Docu Riversu ni več uspelo sestaviti igre, ki bi jih popeljala do naslova.

Brad Stevens in Danny Ainge - glavna protagonista prihodnost Bostona. foto: nba.com
Brad Stevens in Danny Ainge – glavna protagonista prihodnosti Bostona. foto: nba.com

Po letu 2013 so se poslovili Pierce, Garnett in trener Rivers, tako da je prišel čas za ponovno graditev ekipe. Za razliko od leta 2007 se Boston gradnje nove ekipe ni lotil z nakupi novih zvezdnikov, ampak so se odločili za mladega trenerja Brada Stevensa, ki se je dokazal kot na univerzi Butler in mlade igralce, ki so (in bodo) prišli v ekipo preko NBA naborov. S spretnim trgovanje generalnega managerja Dannyja Aingea je Boston postal ekipa, ki ima odlične nastavke za prihodnost. V naslednjih petih letih imajo potencialno 15 (!) izborov prvega in 14 (!) drugega kroga NBA nabora. Za primerjavo naj povemo, da je vsakafranšiza letno upravičena do približno enega izbora v obeh krogih. Torej imajo Kelti v povprečju 19 izborov več kot večina ostalih ekip v NBA. To je tudi pot, ki jo bodo ubrali, da spet selekcionirajo odlično zasedbo. Seveda ne bodo podpisali vseh izborov, saj jih bodo bržčas kar nekaj porabili za nadaljne menjave z namenom pridobitve novih izstopajočih posameznikov.

LOS ANGELES LAKERS 

Jezerniki so trenutno ena manj atraktivnih ekip v ligi. Eden od razlogov je Kobe Bryant, ki je vidno ostarel in ni več tako “leteč”, prav tako pa je z zadnjo dveletno pogodbo, vredno 48 milijonov dolarjev dokaj onemogočil franšizo, da v mesto angelov privabi najbolj zveneča imena.

Rešitelj in krvnik Lakersov - Kobe Bryant. foto: nba.com
Kobe Bryant – rešitelj in kvrnik Lakersov. foto: nba.com

Slabo ekipo in rezultate je trenutno nekoliko lažje “prežvečiti”, saj so v zadnjih 15 letih osvojili kar 5 naslovov prvakov (2000, 2001, 2002, 2009, 2010). Kljub temu so ponesrečene menjave (Steve Nash in Dwight Howard) pripeljale do stanja, kjer Lakersi nimajo ogromno potenciala za prihodnost preko naborov, saj so jih ogromno potrošili v menjavah za Nasha in Howarda, prav tako pa zaradi ogromnega zneska, ki ga namenjajo Bryantu nimajo ravno veliko manevrskega prostora za podpise pogodb z novimi, dobrimi igralci. Tolažijo se lahko z Bryantovo verjetno upokojitvijo po naslednji sezoni, tako da bodo imeli možnost zapraviti veliko v t.i. salary capu, ki naj bi v letu 2016 poskočil na preko 80 milijonov dolarjev na sezono. Za razliko od Celticsov bodo Lakersi spet stavili na sijajne luči velikega mesta in njegovo košarkarsko zgodovino – 16 naslovov – ter s tem privabili zvezdnike lige NBA, kar jim bo spet dalo možnosti, da se borijo za najvišje pozicije v NBA.

NEW YORK

Ekipa Kratkohlačnikov je letos obupna. Druge, lepše besede preprosto ne najdemo. Glavni zvezdnik Carmelo Anthony ima konstantne težave s kolenom, Derek Fisher je trener novinec v ligi NBA, sistem v napadu je povsem nov  – t.i. Triangle Offense ali trikotni napad, ki ga je izbrusil pomočnik Phila Jacksona pri Chicagu Tex Winter. Od igralcev se zahtevajo stvari, katerih niso navajeni iz preteklosti, sistemu zaradi trenutnih rezultatov ne zaupajo, samozavest je na ničli in rezultat vsega tega je, da imajo na polovici rednega dela lige NBA na kontu le 5 zmag.

Phil Jackson - lahko gospodar prstanov "reši" New York? foto: sportige.com
Phil Jackson – lahko gospodar prstanov “reši” New York? foto: sportige.com

Za prihodnost imajo pri New Yorku nekaj adutov. Legendarni Jackson, zdaj predsednik franšize, je po naravi zmagovalec, glavni zvezdnik Anthony ima dolgoročno pogodbo, dvorana Madison Square Garden pa je najbolj kultna dvorana v NBA. Prav tako so igralci, ki pripomorejo k skupnemu uspehu ekipe, zgodovinsko najbolj oboževani prav v New Yorku. O tržnih možnostih v mestu z 20 milijoni prebivalcev seveda ni potrebno razpredati. Zato pri New Yorku v bodoče znova ne bo težko pripeljati kakšnega zvezdniškega imena, ki bi lahko pripomoglo k uvrstitvi v končnico. Vendar pa se ubadajo tudi s težavami. Glavni dve sta dejstvi, da je Anthony nezadovoljen, čeprav se to trudi javno prikriti, in da New York ni okusil slasti finala od leta 1999, zadnji prstan pa je franšiza osvojila davnega leta 1973, kar ni ravno privlačno za igralce, ki so zelo tekmovalni in želijo napasti sam vrh.

Kar se tiče same krovne organizacije lige, je že nekaj časa razvidno, da veliki trgi, kot so Los Angeles, Boston, New York, Miami, Chicago, itd., niso več tisti, ki morajo biti pri samem vrhu, da lahko ustroj lige ustvarja dobiček. Zato odgovornih prav nič ne moti, da so zgoraj omenjene tri legendarne franšize trenutno tako tekmovalno slabe. Seveda bi raje videli, da se v finalu srečata Boston in LA Lakers, ker imata tako širok nabor navijačev, a je marketing pri NBA tako napreden, da jih trenutno stanje ne moti. Odkrili so namreč tudi dejstvo, da s slabimi rezultati največjih franšiz, to potencira ogromno število navijačev t. i. majhnih trgov (San Antonio, Oklahoma City, Memphis, Portland, letos tudi Cleveland in Toronto), ki postanejo bolj “zagreti” in zlahka nadomeščajo kakršenkoli potencialni upad prihodkov, ki zgodovinsko bazirajo na velikih trgih in franšizah lige NBA. To dokazujejo tudi letošnje menjave TV sporedov, ki so pred začetkom sezone načrtovali veliko več prenosov Bostona, LA Lakersov in predvsem New Yorka na nacionalni ravni, sedaj pa jih pogodbene TV postaje lige NBA celo umikajo na lokalno raven. NBA liga si danes to lahko privošči in konec je časov, ko so potrebovali katerokoli od zgoraj naštetih franšiz, da bi liga ustvarjala dobiček.

Nam, zagretim navijačem vseh franšiz -velikih in majhnih trgov v NBA – pa ostane, da se pustimo presenetiti vsako leto znova. Razen, v šali, če bodo letos naslov prvaka spet osvojili igralci San Antonio Spursov. V vsakem primeru pa bodo franšize Bostona, LA Lakersov in New Yorka ostale legendarne in pomembne ter se bodo prej ali slej vrnile na pota stare slave.