Kranjčanke prizadejale prvi poraz Cinkarni, 30 točk Ivanuše

Rubrika: Ženska košarka

V soboto so bile odigrane vse štiri tekme 9. kola prvoligašic. Skoraj na vseh so si zmago priborile gostje, le v Kranju so bile uspešnejše domačinke. Tako so se zmage veselile Triglavanke, ki so v derbiju premagale do sedaj še neporaženo ekipo Cinkarno Celje.

1.SKL ZA ŽENSKE, 1. DEL TEKMOVANJA
9. kolo
Sobota 3. december

VBO MARIBOR : AKSON ILIRIJA 74:81 (24:20, 18:26, 10:9, 17:14, 5:12)

Maribročanke so danes na domačem terenu gostile ekipo Akson Ilirije. Skozi celotno tekmo se je vodstvo med ekipama izmenjevalo, šele po podaljških pa so se zmage veselile gostje in s tem prišle do četrte zaporedne zmage.

Že v prvi četrtini sta obe ekipi nastopili zelo izenačeno. Ob koncu prvega polčasa je bila bolj uspešna gostujoča ekipa, vseeno pa se domačinke niso predale in z dobro igro ponovno prevzele vodstvo. Po končani zadnji četrtini je bil rezultat izenačen, zato sta se ekipi pomerili še v podaljšku. Uspešnejše so bile Ilirijanke, ki so z zmago v Mariboru utrdile svoj položaj na lestvici.

Ekipa VBO Maribor je bila bolj uspešna pri metu iz igre (38%-35%) in pri prostih metih (65%-62%). Ekipa Akson Ilirija pa je bila bolj uspešna pri skoku (40-49), prav tako je imela tudi manj izgubljenih žog (28-25).

Za domačo ekipo je s 17 točkami najboljša strelka postala Špela Brecelj, sledila ji je Merisa Dautović s 14 točkami. Pri gostjah je bila najbolj uspešna Sara Sambolič, ki je dosegla 25 točk, takoj za njo pa Hana Sambolič s 23 točkami.

VBO Maribor naslednja tekma čaka že 5. decembra, ko se bo v zaostali tekmi 8. kola pomerila proti Cinkarni Celju. Akson Ilirija pa bo 10. decembra gostila Triglavanke.

TOSAMA LEDITA : DERBY JEŽICA 64:76 (19:22, 22:22, 11:17, 12:15)

Igralke Tosama Ledite so to soboto gostile Derby Ježico, dvoboj pa je bil bolj uspešen za gostje, ki so si priborile svojo šesto zmago.

Rezultat je bil najbolj izenačen v prvi četrtini, ko je bila domača ekipa nekaj časa tudi v vodstvu, nato pa so Ljubljančanke nastopile bolj suvereno in si priborile prednost. To so nato ohranjale in v drugem polčasu razliko še povečale ter tekmo zmagale z rezultatom 64:76.

Igralke gostujoče zasedbe so bile nekoliko boljše pri metu za dve točki (41%-47%) in pri metu za tri točke (32%-35%). Uspešnejše so bile tudi pri skoku, tako v obrambi kot napadu (35-41), in si s tem priborile zmago.

Najboljša strelka Domžalčank je bila to tekmo Lejla Pamić s 18 točkami. Sledila ji je Urša Žibert s 13 točkami in 14 skoki. V nasprotni ekipi je v napadu izstopala Hana Ivanuša, ki je poleg 30 točk ekipi prispevala še 13 skokov, Maja Jakobčič pa je dosegla 18 točk.

Tosama Ledita bo naslednjo tekmo odigrala 10. decembra, ko bo kot gostujoča ekipa zaigrala proti Domžalam. Derby Ježico pa čaka naslednji dvoboj isti dan, ko bo gostila ekipo VBO Maribor.

PRO-BIT KONJICE : DOMŽALE 51:57 (17:14, 4:17, 13:17, 17:9)

Na Štajerskem sta se danes pomerili ekipi Pro-Bit Konjic in Domžale, ki sta se obe borili za svojo drugo zmago. Pri temu so bile uspešnejše gostje, z rezultatom 51:57.

Do petnajste minute tekme sta se ekipi izmenjevali v vodstvu, nato pa so prednost prevzele in ohranjale Domžalčanke. Igralke gostujoče ekipe so v drugi četrtini razliko hitro povečale, saj so ta del tekme dobile z delnim rezultatom 4:17. Domačinke so se nekoliko bolj približale šele v zadnjih dveh minuta tekme, a to ni bilo dovolj za zmago.

Gostje so bile izrazito uspešnejše pri metu za tri točke (5%-26%) in nekoliko natančnejše pri prostih metih (53%-60%). Prav tako so si priborile večje število skokov (36-47).

Največ točk je domači ekipi prispevala Zoja Visočnik, in sicer 13, sledila ji je Maruša Podgrajšek z 12. Najboljša strelka tekme je bila Ana Tija Nikolič, ki je za gostujočo ekipo dosegla 15 točk. Poleg nje sta največ točk prispevali še Yeisy Alexandra Perez in Špela Berus, in sicer vsaka po 11.

Obe ekipi se bosta naslednjič dokazovali 10. decembra, ko se bodo Pro-Bit Konjice kot gostujoča ekipa pomerile proti Cinkarni Celju. Domžale pa bodo kot domačinke zaigrale proti Tosama Lediti.

TRIGLAV : CINKARNA CELJE 65:54 (16:18, 13:8, 16:13, 20:15)

Triglavanke so se v današnjem derbiju z zmago oddolžile za poraz v 2. kolu, Cejanke pa so s tem doživele prvi poraz v sezoni.

Cinkarna Celje je bila v vodstvu le ob koncu prve četrtine, drugače pa so poleg dveh izenačenj skozi celotno tekmo vodile domačinke. V rezultatu ni bilo velike razlike, ekipa Triglava pa je v zadnji četrtini kljub temu uspešno ohranila vodstvo in prišla do svoje šeste zmage.

Triglavanke so bile bolj uspešne pri metu iz igre (41%-32%), imele pa so tudi manj izgubljenih žog (19-22), med tem ko so Celjanke dosegle en skok več (40-41).

Z 19 točkami za gostujočo ekipo je najboljša strelka tekme postala Sara Elizabeth Loomis. K temu jih je 12 dodala Leja Debeljak. Pri domačinkah je s 17 točkami najboljša strelka postala Rebeka Abramovič, 12 pa jih je prispevala Lara Kozina Bubnič.

Cinkarno Celje naslednja tekma čaka 5. decembra, ko bo gostila VBO Maribor. Triglavanke pa se bodo v Ljubljani 10. Decembra pomerile proti Akson Iliriji.