Košarkarske štipendije v ZDA

s kategorijo
Novice
.

Ameriške univerze nudijo dve vrsti štipendij: akademsko in/ali športno. Štipendije, ki ti jih ponudi univerza, pa se med seboj lahko tudi kombinirajo. Poglejmo si bolj podrobno, kaj pomeni športna štipendija.

V prvi NCAA diviziji ponuja polno štipendijo šest športov (t.i head-count – ameriški nogomet, košarka, ženska gimnastika, ženski tenis in ženska odbojka).  Košarkarsko štipendijo ponuja približno 1500 različnih univerz po ZDA, v Sloveniji pa postanete sprejemljiv kandidat, ko zaključite srednjo šolo s poklicno ali splošno maturo in opravite SAT izpit.

Polna štipendija ni samo krita šolnina. Polna štipendija krije nastanitev oz. bivanje na kampusu, prehrano, šolske potrebščine in seveda šolnino. Skratka, vse kar potrebuješ za brezskrbno življenje na ameriški univerzi. Nekatere univerze (odvisno od konference v kateri tekmuje univerza) pa poskrbijo še za dodatno »žepnino« igralcem. To je nek odstotek prodanih letnih kart, ki ga univerza razdeli med igralce.

Štipendijo obnavljaš vsako leto posebej, a načeloma velja da ko prvo leto podpišeš, je vsako nadaljnjo leto le formalnost in je odvisno le od tebe ali želiš ostati na univerzi ali ne. Štipendijo lahko raztegneš tudi na več kot štiri leta s tem, da eno leto ne igraš (t.i red shirt). Vse športne štipendije so enosmerne – nepovratne. V kolikor se odločiš, da študija ne boš nadaljeval, se lahko vrneš domov ali na drugo univerzo in univerzi nisi dolžan ničesar vračati.

Pridobivanje štipendije je za nekatere enostaven, za druge zapleten in težak proces. Veliko ameriških trenerjev spremlja evropska prvenstva za mlajše selekcije. Če se igralec tam izkaže, je velika verjetnost, da bo lažje prejel ponudbo. Jasno je, da niso vsi igralci vidni na evropskih prvenstvih in takrat pridejo v igro tudi druge možnosti. V Sloveniji vsako leto poteka Elite basketball showcase – www.elitebasketballshowcase.com kamor pot redno zanese ameriške trenerje. Vse tekme so v živo prenašane in omogočajo ameriškim trenerjem dostop do tekem, igralci pa pridobijo vse potrebne informacije o študiju v ZDA.

Naslednja možnost za pridobivanje štipendije je direkten kontakt trenerjev. Igralec potrebuje čim boljši kratki video s svojimi najboljšimi potezami, katerega potem pošilja trenerjem univerz. Pri tem pa vam lahko pomaga tudi LV Prospects, ki s svojimi poznanstvi in izkušnjami močno poviša možnosti za pridobitev štipendije.

Vsebino pripravljamo v sodelovanju z LV Prospects.