Košarkarska delegacija pred odhodom v Baku

s kategorijo
Novice
.

V Kopru je bila v četrtek predstavljena slovenska reprezentanca, ki bo barve naše dežele med 12. in 28. junijem zastopala na prvih Evropskih igrah v Bakuju. Med 136 potniki v Azerbajdžan bo tudi 10-članska košarkarska odprava, ki bo barve Slovenije zastopala v moški in ženski kategoriji košarke 3×3.

foto: KZS

foto: KZS

Slovenija si je mesto na Evropskih igrah zagotovila z uspešnimi nastopi na lanskoletnem prvem uradnem evropskem prvenstvu, od koder sta se reprezentanci vrnili s srebrnima kolajnama. Pri nežnejšem spolu tudi letos zasedba ostaja enaka (Živa Zdolšek, Maša Piršič, Ana Ljubenović, Urša Žibert), medtem ko so si mesta v dresu z državnim grbom skozi Samsung državno prvenstvo košarke 3×3 v sezoni 2014 zagotovili Jure Eržen, Boris Jeršin, Uroš Troppan in Dario Krejić. Zasedbo slednjih bo vodil Jaka Hladnik, nad igro deklet pa bo bdel Matic Vidic.

Moška reprezentanca bo v Bakuju nastopala kot prva nosilka turnirja. V predtekmovanju se bo v skupini A srečala z Romuni, ki so naše fante v letu 2014 ugnali v finalu evropskega prvenstva, Litovci ter Izraelci. Medtem bodo dekleta sprva nastopala v skupini C s Špankami, Irkami in Slovakinjami. Vse ekipe iz predtekmovanja se bodo uvrstile v končnico na izpadanje, v kateri se bodo naši fantje sprva križali s skupino D (Andora, Češka, Azerbajdžan, Švica), dekleta pa s skupino B (Češka, Belgija, Turčija, Ukrajina).

Matic Vidic, vodja košarkarske odprave na Evropskih igrah v Bakuju:
“Nastop na Evropskih igrah predstavlja kar veliko prelomnico v košarki 3×3, saj gre za prvo uradno tekmovanje pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije v članskem nivoju. Ekipa fantov, ki bo na igrah v Bakuju nastopila kot prvi nosilec ter deklet, ki so šeste nosilke, čaka težka naloga, za katero pa verjamem, da jo bomo uspešno opravili. Turnir, na katerem so po prvem delu vse reprezentance uvrstijo v končnico, bo zahteven. Razvrstitev v predtekmovanju bo pomembna, a ti hkrati omogoča tudi kakšen popravni izpit. Cilji so visoki, fantje in dekleta pa se zelo vestno in marljivo pripravljajo na tekmovanje. Obe ekipi sta izkušeni. Fantje so s to ekipo nastopali na FIBA 3X3 svetovni turneji ter tudi na njenem finalnem turnirju, medtem ko so dame v identični postavi na prvem uradnem evropskem prvenstvu osvojile srebrno kolajno.